:

:

TV Most

Foto: pixabay.com

clock

Maj 16, 2018   12:05

0

113

Borisov otvorio konferenciju o dijalogu sa Zapadnim Balkanom


Konferencija se održava uoči sutrašnjeg samita EU - Zapadni Balkan, a prisustvuju joj političari i predstavnici nevladinih organizacija zemalja regiona i EU.


Glavna tema je evropska perspektiva zemalja u regionu i koji su to koraci kojima se postiže njihova povezanost.


Inače, Bugarska je domaćin sutrašnjeg samita EU - Zapadni Balkan kojoj će prisustvovati lideri 28 zemalja članica EU i šefova država i vlada zemalja Zapadnog Balkana.


Samit je veliki uspeh za Bojka Borisova, smatra šef poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber, koji prisustvuje konferenciji.


Veber je ranije danas na bugarskoj nacionalnoj televiziji rekao da je Borisov uspeo da temu zapadnog Balkanapostavni na agendu evropske spoljne politike.


"Očekujem da će danas rezultat biti signalizacija Balkana na mapi, kao i na njihovoj infrastrukturi, finansijama i ekonomiji", rekao je on.


Veber je, međutim, dodao da treba biti iskren i da ne treba očekivati članstvo neke od zemalja zapadnog Balkana u EU u kratkom roku.


"Evropska unija je uključena u finansije u ovim zemljama, ali da države same moraju učiniti sve od sebe. Mi Evropljani se moramo pripremiti za proširenje EU", rekao je Vebar i dodao da oni koji žele u članstvo moraju da urade prvo svoj domaći zadatak.


Evropa, prema njegovim rečima, danas ne reaguje dovoljno brzo prilikom donošenja odluke o spoljnoj politici.


Veber je ocenio da je dobar znak to što će predsednik Srbije prisustvovati samitu.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva