:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2017   12:05

0

131

Borba protiv korupcije u zdravstvu

"Nulta tolerancija prema korupciji u zdravstvu!" – naziv je plana i programa Ministarstva zdravlja, koji će sprovoditi petočlana antikorupciona komisija, koju je osnovao ministar zdravlja.

Vesna Dimitrijević, koja je na čelu komisije, kaže za RTS da su članovi iz zdravstvene struke, ali i da su u njoj i pravnik i ekonomista.

"Nastojaće da svako sa svog aspekta radi na suzbijanju korupcije. Radićemo provere javnih nabavki, kontrole u ustanovama, gde je potrebno da napravimo razliku između ugovorenih hiruruških intervencija, da li su opravdane liste čekanja, a poseban akcenat stavićemo na zahtevanje novca da bi se odradila intervencija", rekla je Dimitrijević.

Komisija neće raditi samo po prijavama, mada će one imati prioritet.

"Komisija će raditi prioritetno po prijavi pacijenata i građana ako primete koruptivnu radnju, takođe, komisija će raditi tajno. Niko u zdravstvenoj ustanovi neće znati kada ćemo doći, sve posete biće nenajavljene, kako bi se stekao pravi uvid u stanje na terenu", istakla je Dimitrijević.

Pored javnih nabavki, lista čekanja i zakazivanja intervencija, kontrolisaće se i sprega radnika u državnim institucijama sa onima u privatnim ordinacijama, kao i odnos lekara sa vlasnicima farmaceutskih kompanija. Kontrolisaće se i privatne ordinacije i apoteke.

"Mnoge privatne ordinacije ne isupnjavaju uslove za hirurške intervencije u totalnoj anesteziji. Mnoge ordinacije nemaju poreklo aparata, ateste", rekla je Dimitrijević.

Ističe da je krivično delo i davanje i primanje mita.

"Apelujem na građane da ako im lekari traže novac ili poklon veće vrednosti da bi izvršili intervenciju, to prijave MUP-u ili komisiji pre nego što novac daju, a mi ćemo brzom akcijom uspeti da sprečimo dalju koruptivnu radnju", rekla je Dimitrijević istakavši da je i lažno prijavljivanje krivično delo.

Građani korupciju mogu prijaviti policiji na broj 192, ili Ministarstvu zdravlja na mejl [email protected].
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva