:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2015   01:18

0

206

Boljitak za Srbe uz prihvatanje njihovih zahteva

"Sve nas zajedno čeka samo rad. Najvažnije je da bude malo više razumevanja ne samo od kolega u Vladi i drugim kosovskim institucijama, već i od ukupne javnosti koja nas previse pritiska. Ne daje nam se šansa da pokažemo kako mislimo da radimo", kazao je novinarima Marić posle prijema u Vladičanskom dvoru u Prizrenu koji je povodom pravoslavne Nove godine upriličio vladika Teodosije.

Marić je rekao da institucija Zajednice srpskih opština (ZSO) prvenstveno podrazumeva zaštitu i zajedništvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i omogućavanje mehanizama razvoja.

Prema njegovim rečima, same nadležnosti, odnosno ono čime će se ZSO baviti i šta će imati u svojim strukturama, biće tema naknadnih razgovora.

"Briselski sporazum nam je dao jedan okvir, a sada moramo da razgovaramo o detaljima. Osnov za taj razgovor je Nacrt Statuta koji je pripremio poseban tim. Očekujem da se već u sledećim razgovorima na tu temu pregovara o tom statuta, da se definiše. Srpska zajednica ima svoje minimum, svoje zahteve koji sigurno nisu nerealni", rekao je Marić.

Marić je istakao da je srpskoj zajednici na Kosovu prioritet da se povratak raseljenih tretira na drugačiji način i da nie dovoljno da se ljudima samo obnavljaju kuće da bi se vratili na svoja ognjišta.

"Reč je o celom nizu neophodnih preduslova. Počesvši od razumevanja od strane većinske zajednice, podrške vladajućih struktura centralne vlasti i naravno stvaranja ekonomskih uslova za održivost",
rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, takav pristup predstavnici srpske zajednice žele da uvedu kao nov način u procesu povratka raseljenih.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva