:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2015   12:05

0

114

Bolji odnosi kroz Partnerstvo za mir

Kako je Tanjugu rekao narodni poslanik i šef delegacije pri NATO Parlamentarnoj skupštini Dragan Šormaz, Srbija preko programa Partnerstvo za mir ima svoje odnose sa NATO paktom, koji iz godine u godinu napreduju i sve su bolji i bolji.

"Srbija kroz IPAP, odnosno individualni, akcioni program partnerstva, ima po segmentima dogovorene aktivnosti u narednom periodu, kroz koje će postati bolji partner, naše službe kompatibilnije, razmenjivaćemo iskustva, učićemo", rekao je Šormaz.

Prema njegovim rečima, Srbija učestvuje u međunarodnim misijama i njeno učešće je sve veće i veće, što, kako smatra, popravlja sliku o Srbiji u međunarodnoj javnosti.

Šormaz je istakao da je Rusija, do konflikta sa Ukrajinom, bila su na mnogo višem partnerstva sa NATO paktom, nego Srbija.

"Sa NATO paktom imali su čak taj poseban savet "Rusija-NATO", koji se sastajao nekoliko puta godišnje. Sarađivali su u misiji u Avganistanu, bili su bukvalno partneri u toj misiji. Nakon Ukrajine, zategla se situacija, ali to su velike sile", rekao je Šormaz.

Kako je rekao, tačno je da slika o NATO nije dobra u Srbiji za pitanje da li bismo želeli da uđemo u NATO ili ne.

"Mislim da bi nekih 70 odsto stanovništva bilo protiv, ali to je zato što ljudi nisu dovoljno obavešteni, ali to trenutno nije tema. Niti smo mi aplicirali, niti je nas neko zvao. Moja želja je da Srbija dođe na nivo naprednog partnera, što je najveći mogući nivo partnera, a to su Švedska, Finska, Švajcarska, Austrija, države koje nisu članice NATO, ali su izuzetno dobri partneri", kaže Šormaz.

Izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije Milovan Milošević Milošević naveo je da njegov savet organizuje seriju konferencija pod nazivom "Otvoreno o IPAP-u", sa ciljem da se šira javnost obavesti o šest prioritetnih ciljeva koje je donela Vlada Srbije što se tiče saradnje sa NATO-om u okviru Partnerstva za mir.

"Želja nam je da širu javnost informišemo na kom nivou je Srbija sarađivala sa NATO-om od 2006, od kada smo ušli u Partnerstvo za mir i šta je u planu za blisku budućnost", rekao je Milošević Tanjugu.

Na panelu su učestvovali i potpukovnik Zoran Nikolić iz Generalštaba VS i

major Nikola Pekić iz Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva