:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2015   12:05

0

116

Bolje korišćenje zemljišta po usvajanju zakona

"Praksa dosadašnjeg korišćenja i upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem je takva da zahteva promene u pravcu efikasnijeg, racionalnijeg i ekonomičnijeg korišćenja", izjavila je Bošković u Skupštini Srbije na javnoj raspravi na kojoj je predstavljen ovaj zakon.Ona je istakla da je jedan od ciljeva da se od zakupa ostvaruju značajni godišnji prihodi, koji su sada daleko manji od realno mogućih.

Razlog je taj što se, kako je navela, skoro polovina raspoloživog obradivog državnog zemljišta ne izlicitira, te jedan deo uzurpiraju NN lica i koriste ga bez da učestvuju u postupku javnog nadmetanja i za isto ne plaćaju naknadu.

Računice pokazuju, kako je dodala, da zbog toga gubimo značajne prihode, trećinu ostvarenih ili oko 15 miliona evra.

Trenutno se samo u sudskim sporovima po tom osnovu potražuje oko 22 miliona evra, upozorila je ministarka.

Drugi deo državnog zemljišta koji nije izlicitiran, kako je ukazala, ostaje neobrađen.

"Nacrtom novog zakona bi se poljoprivredno zemljište koristilo efikasnije, racionalnije i ekonomičnije“, objasnila je Bošković.

Nacrt Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako je istaknuto, predviđa da deo do 30 odsto državnog zemljišta koji se ne koristi može da se da u zakup velikim investitorima.

Zatim da poljoprivredno zemljište koje nije izdavano u zakup najmanje tri godine uzastopno može da se da na besplatno korišćenje za period do pet godina, sa mogućnošću produžavanja zakupa do 20 godina, a utvrdiće se i novi period izdavanja zemljišta u zakup.

Predlog je da bude produžen sa 20 na 25 godina, a za velike investicije sa 20 na 30 godina.

Nacrt zakona predviđa pooštravanje sankcija za uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i lokalne samouprave koje ne poštuju rokove i procedure u donošenju i sprovođenju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Uvode se kazne za uzurpatore u visini trostukog iznosa najviše postignute prosečne cene zakupa na teritoriji okruga. Ako je NN lice uzurpator, jedinica lokalne samouprave može da donese odluku o skidanju useva.

Sastavni deo Nacrta zakona koji je potekao, kako je navedeno, od predstavnika udruženja poljoprivrednika je i da se deo državnog poljoprivrednog zemljišta proda poljoprivrednicima.

Uslov je da oni nemaju posed veći od 30 hektara, a mogu da kupe maksimalno do 20 hektara.

Prihvaćen je, ističu, i predlog da se dodatno pomogne ovim poljoprivrednicima tako što bi se obezbedila mogućnost plaćanja kupljenog zemljišta u periodu do pet godina.

Javnoj raspravi su prisustvovali savetnik premijera Republike Srbije Dragan Glamočić, državni sekretari Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Atila Juhas, Željko Radošević i Zoran Rajić, kao i pomoćnici ministra Nenad Katanić i Mladen Mladenović.

Nacrt ovog zakona je u proceduri javne rasprave od 30. jula 2015. godine, a predviđeno je da traje tri nedelje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva