:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2018   12:05

0

175

Boko haram oslobodio 76 od 110 otetih devojčica u Nigeriji


Ministar informisanja Nigerije Lai Mohamed kazao je da je potvrdjeno oslobadjanje 76 od 110 devojčica i dodao da će taj broj rasti jer je oslobadjanje "u toku", navodi Asošiejted pres.



On je naveo da "nikakav otkup nije plaćen" i da su učenice oslobodjene "bezuslovno, putem nezvaničnih kanala i uz pomoć nekih prijatelja zemlje".



Islamski pobunjenici iz Boko harama upali su u mesto Dapči noćas oko 2.00 sa devet vozila i ostavili devojčice u centru. Prema rečima jednog svedoka, kada su preplašeni meštani izašli iz domova, ekstremisti su im uputili upozorenje.



"Učinili smo to iz sažaljenja. I nikad više ne šaljite ćerke u školu", upozorili su ekstremisti meštane Dapčija.



Boko haram na lokalnom jeziku znači "zapadno obrazovanje je zabranjeno".



Puštanje na slobodu otetih devojčica usledilo je dan pošto je medjunarodna organizacija Amnesti internešenel optužila vojsku Nigerije da u tom slučaju nije reagovala iako je bila upozorena da će biti napada. Vojska je ocenila da je taj izveštaj "potpuna laž".



Masovna otmica 110 devojčica 19. februara i odgovor vlade osvežio je bolna sećanja na napad iz 2014. godine, kada je Boko haram oteo 276 učenica iz škole u ÄŒiboku, od kojih se oko 100 nije vratilo svojim porodicama. Neke od njih su primorane na brak s otmičarima, a mnoge su ekstremistima rodile decu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva