:

:

TV Most

Foto: Tanjug, printscreen

clock

Januar 14, 2018   12:05

0

214

Bogdan Mitrović: Istina je jača od zavere Albanaca


Iako su se svi prema meni ophodili korektno, pošto sami bio najstariji pritvorenik u paviljonu za Srbe Euleksovog zatvora kod Podujeva, teško je biti u lancima, kaže on za Novosti.



Mitrović je bio osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a sve na osnovu svedočenja komšije Albanca.



"Kada su me 28. avgusta nadomak Mušutišta iz autobusa u kojem su mi bile supruga i dve kćerke izveli kosovski specijalci i kada su mi potom na saslušanju pred istražnim sudijom naveli da me terete za nekakav ratni zločin, u prvi mah ih nisam ni razumeo", priča Bogdanović.



"Nisam mogao da poverujem da mi pripisuju tako nešto strašno, pogotovu što svi u Suvoj Reci, i Srbi i Albanci, znaju da nikada, ama baš nikada, nisam bio nasilan i da sam se izuzetno dobro slagao sa svim komšijama", kaže on.



U prilog tvrdnji da se odlično slagao i sa komšijama Albancima, kaže da su svi svedoci koji su se pojavili na suđenu govorili u njegovu korist.



"Od kada smo izbegli iz rodnog sela išli smo bar desetak puta i nije bilo problema. Međutim, baš onaj koji mi je uzurpirao imovinu, Đeljadin Sadukaj, postao je glavni u radnoj grupi za povratak raseljenih Srba u Suvoj Reci. Tada su počeli problemi", priča Mitrović.



Kako kaže, suština zbog čega je nepravedno završio u zatvoru želja Sadukaja da mu otme imovinu, ali i namera da se raseljeni Srbi zaplaše kako ne bi pomišljali na povratak.



Bogdan Mitrović stigao kući u Međuložje



Bogdan Mitrović, koji je 28. avgusta uhapšen na Kosovu i Metohiji, posle puštanja na slobodu sinoć je stigao kući u selo Međuložje kod Mladenovca.



Mitrović, koji je oslobođen u petak, po dolasku kući zahvalio je svima koji su doprineli da bude pušten na slobodu, a posebno predsedniku Aleksandru Vučiću, koji se, kako je rekao, istinski i "kao lav" bori za Kosovo.



On je rekao i da se u zatvoru našao "ni kriv ni dužan".



"Nikome nikada nisam ništa ukrao, a odjednom da postanem zločinac, bilo mi je krivo, i to pred porodicom", rekao je Mitrović dodajući da mu je u pritvoru pored brige za porodicu na pameti stalno bilo i Kosovo.



Kaže i da ne može da se požali na pritvor Euleksa, i da su bili prema njemu korektni.



Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić poželeo je dobrodošlicu Mitrovicu posle 137 dana provedenih u pritvoru na Kosovu gde je bio odvojen od porodice koja je, kako je rekao, uzor i ponos celoj Srbiji.



"Vi ste za ponos, i vi ste se i kao junak i kao lav borili za sve nas time što nikada niste odustali od vaše kuće i vašeg imanja na Kosovu i Metohiji i vašim ste primerom pokazali da je to za vas svetinja, kao što je ova porodica za vas svetinja. Tako je i crkva u koju ste išli u Mušutištu da obiđete vaša svetinja i mi se ponosimo vama Bogdane i dobro nam došli kući još jednom", rekao je Đurić.



Mitrovićev advokat Dejan Vasić izjavio je da je njegovo oslobođenje samo, kako je rekao, jedan deo borbe.



"Tek nam predstoji da iz kuće i njegovog imanja izbacimo tog čoveka koji ga je nepravedno optužio i da se porodica Mitrović vrati u svoje selo, da se vrate crkvi koju su izgradili i da se vrate svojim ognjištima dedovskim", rekao je Vasić.



Mitrović je uhapšen 28. avgusta prošle godine u Mušutištu, tako što je izveden iz grupe raseljenih Srba koji su obišli svoje kuće i porušenu Crkvu Svete Bogorodice u tom mestu.



Njegov advokat Dejan Vasić je tada saopštio da je Mitrović uhapšen na osnovu izjave jednog čoveka.



Prijavio ga je, rekao je Vasić, komšija Dželjadin Sadikaj, koji je zadužen za povratak raseljenih Srba u opštini Suva Reka.



Jevtić: Dobra vest, ali nema garancija da se neće ponoviti



Ministar za zajednice i povratak kosovske vlade Dalibor Jevtić izjavio je za RTS da je puštanje Bogdana Mitrovića na slobodu dobra vest i signal da ne treba odustati.



On je, međutim, napomenuo da nema garancija da ovakvih hapšenja više neće biti.



"Znali smo od prvog trenutka da Bogdan nije ni za šta kriv i čestitam mu na slobodi. Ovo je od početka godine najsrećnija vest", rekao je Jevtić.



Prema njegovim rečima, Mitrovićevo puštanje na slobodu je dobra vest u jeku inicijative za povratak u Mušutište.



"Ovo je dobar signal da ne treba odustati. Nema garancija da ovakvih hapšenja više neće biti, ali mi radimo na tome da se takve stvari u budućnosti izbegavaju", istakao je Jevtić.



On je rekao da se mora prestati sa ovakvim vidovima poruka onima koji žele da se vrate na Kosmet.



"Dešavanja u opštini Istok unose strah među ljude koji tamo žive. Mora da se uradi više na zaštiti ne samo povratnika, nego svih koji žive na KiM", napominje Jevtić.



Srpska lista insistira, kako je rekao, da se prestane sa tajnim spiskovima i tajnim optužnicama.



"Oni koji su činili zločine treba za to da odgovaraju, ali oni nizašta nisu krivi treba da imaju mogućnost da se vrate na svoja ognjišta. Mislim da će ovo biti pozitivan signal i poruka za Srbe iz Mušutišta", zaključio je on.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva