:

:

TV Most

clock

Novembar 27, 2017   12:05

0

269

Blumberg: Srbija ne ide na "crnu listu" EU


Srbija se u prvobitnom nacrtu dokumenta od 21. novembra, kako je tada javila njujorška agencija, nalazila među 36 zemalja koje bi mogle da budu uključene na proširenju "crnu listu".
U izveštaju agencije nema više informacija za Srbiju, ali je obrazložen slučaj Turske, koja je, kako se navodi, na putu da izbegne potencijalno uključivanje u listu poreskih utočišta EU, nakon što je dostavljenom pismu ponudila dodatna pojašnjenja.

Tabaković: Učinićemo sve da ne budemo na "crnoj listi" EU

Narodna banka Srbije (84, NBS) će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da spreči izvrdavanje propisa kojim bi bila naneta šteta našoj zemlji, poručila je ranije danas danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković, povodom nedavne vesti da bi Srbija mogla da se nađe na "crnoj listi" Evropske unije takozvanih poreskih oaza.

"Narodna banka Srbije će, kao i do sada, uvek činiti sve što je njenoj nadležnosti i što je u njenoj moći, da spreči sve vrste kreativnog tumačenja propisa, u kojima bi država, budžet, građani i privreda, bili oštećeni zbog olakog kretanja kapitala ili nerealno prikazanih profita", rekla je Tabaković na novinarsko pitanje šta će Srbija preduzeti pre 5. decembra kada EU treba da donese odluku o toj listi.

Njujorška agencija "Blumberg" je pre par dana izvestila da bi EU već sledećeg meseca mogla da stavi Tursku na "crnu listu" poreskih utočišta, i da se u nacrtu predloga za proširenje liste, u koji je njujorška agencija imala uvid, nalazi još 36 zemalja, među kojima i Srbija, Jermenija, Kukova ostrva....

"Čak 36 zemalja moglo bi da bude uključeno (84, na listu) prema nacrtu zbirne tabele od 21. novembra, u koju je "Blumberg" imao uvid, uključujući Srbiju, Jermeniju, Kukova ostrva, Maršalova ostrva, Panamu i Tunis", navela je njujorška agencija.

Takozvana Grupa za kodeks ponašanja mogla bi da preporuči ministrima finansija EU da 5. decembra dodaju na "crnu listu" države koje se nisu odgovorile zahtevima, objavio je "Blumberg" prošle nedelje.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva