:

:

TV Most

Foto: wikipedia.org

clock

April 26, 2017   12:05

0

138

Blokada puta ka manastiru Visoki Dečani u petak

Istoričari tvrde da je to imanje preduzeća "Apiko" i "Ilirija" u Dečanima.

Ogranak "Ali Hadri" u Dečanima poziva kosovske institucije na razmišljanje, pošto prethodno nisu odgovorile na zahtev da odluka Ustavnog suda bude poništena.

Kancelarija Evropske unije u Prištini pozvala je prošle nedelje kosovske vlasti da bez odlaganja sprovedu odluku Ustavnog suda kojom se potvrđuje pravo vlasništva manastira Visoki Dečani na 24 hekatara zemljišta.

EU osuđuje bilo kakvo ugrožavanje života u manastiru Visoki Dečani.

I u Eparhiji raško-prizrenskoj pozivaju na poštovanje zakona i prava manastira Visoki Dečani da raspolaže svojim imanjem i upozorovaju da bi najavljena blokada manastira predstavljala potvrdu verske i etničke netolerancije u Dečanima, koja se ne menja skoro 20 godina.

Eparhija ističe da administracija opštine Dečani vrši opstrukciju kosovskog ustavnog suda, a pretnje blokadom i nasiljem manastiru, koji je i spomenik pod zaštitom.

Unesko nanose veliku štetu svim stanovnicima Kosova i Metohije.

Nakon Drugog svestkog rata manastiru je oduzeto preko 700 hektara zemljišta. Na delu oduzetog imanju manastira, u Dečanima, podignuta su dva preduzeća "Apiko" i "Ilirija".

Odlukom o vraćanju imanja manastiru, ta dva preduzeća ostaju na manastirskom imanju. Sa tom odlukom ne slažu se ni u albanskom društvu istoričara, niti u lokalnoj samoupravi u Dečanima.

Predsednik Opštine Dečani Rasim Seljmanaj ne odustaje i kaže da je vraćanje zemljišta manastiru politička odluka, da će se na nivou politike rešavati i da opština neće sprovoditi odluku Ustavnog suda.

Albanski istoričari u Dečanima upozoravaju da će eventualna eskalacija nezadivoljstva biti odgovornost kosovske vlade.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva