:

:

TV Most

clock

Avgust 22, 2017   12:05

0

194

Bledski strateški forum 4. i 5. septembra

Među temama koje će biti predmet razmatranja su promene u svetu i izazovi koje one nose, potreba za snažnim demokratskim rukovođenjem uz prihvatanje nove relanosti, položaju EU u izmenjenom svetu, o Zapadnom Balkanu, ljudskim pravima u vremenima promena, digitalnoj diplomatiji...

Pored domaćina, predsednika i premijera Slovenije, Boruta Pahora i Mira Cerara, među učesnicima foruma najavljeni su, između ostalih, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, komesar UN za ljudska prava Zaid Raad el Husein, zamenica generalnog sekretara NATO-a Roza Gotemeler, zamenik šefa ruske diplomatije Aleksej Meškov, kao i niz ministara spoljnih poslova.

Centralni događaj je panel lidera, koji se održava 4. septembra, a na kojem bi, kako je najavio organizator, trebalo da govore premijerka Srbije Ana Brnabić, generalni sekretar OECD-a Angel Guria, potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, bivši slovenački predsednik Danilo Tirk i predsednik Donjeg doma kanadskog parlamneta Džef Regan.

U svetlu dramatičnih promena u svetu, uz globalizaciju i digitalizaciju s jedne strane i postojeće političke, ekonomske i socijalne elite koje gube uporište, i sve jače ekstremističke pokrete, lideri će diskutovati o tome kako prihvatiti novu relanost, a ne zaboraviti vrednosti na kojima su zasnovana moderna društva.

Jedan od panela biće posvećen Zapadnom Balkanu i procesu proširenja EU.

Neki potezi EU, kako navodi u najavi organizator, kao što je, na primer, neslaganje lidera EU prošlog decembra o tradicionalnim zaključcima koji se tiču proširenja, sugerišu da Unija nije zaintersovana dovoljno za to da proširenje nastavi istom dinamikom.

O tome će 5. septembra govoriti šef srpske diplomatije Ivica Dačić, njegove kolege iz zemalja u regionu, potpredsednik EBRD-a Pjer Hajlbron, predstavnik Evropske službe za spoljne poslove Tomas Majr Harting i drugi.

Nova relanost biće predmet diskusije još jednog panela - "Nova vizija za novu relanost", na kojem se očekuje učešće šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua, Federike Mogerini, ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta, zamenika šefa diplomatije Meškova i drugih.

Biće upriličeni i razgovor sa predsednikom 72. Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, a neće biti zaobiđena ni situacija u medijima i jedan od najvažnijih izazova savremenog sveta - lažne vesti.

Na panelu "Lažne vesti ili da li su medijima i dalje potrebni urednici" govoriće, između ostalih, kolumnista Gardijana i još nekoliko britanskih listova Metju d Ankona, nekadašnji portparol Vikiliksa i osnivač Openliksa Danijel Domšajt Berg, direktor DPA Peter Kropš.

Drugog dana foruma biće održan panel posvećen položaju EU u izmenjenoj realnosti, a diskutovaće se i o digitalnoj diplomatiji 21. veka i drugi.

U okviru foruma biće održan i ekonomski strateški forum sa više panela.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva