:

:

TV Most

Foto: B92

clock

Jun 17, 2018   15:55

0

135

Blato i mulj u aleksinačkim selima, meštani blokirali put


Međutim, ona je za sobom ostavila blato i mulj koji su prekrili dvorišta, a u nekim domaćinstvima su podovi puni peska.


 


Meštani Vrćenovice su zbog toga jutros blokirali put i tako "pozvali" nadležne da im pomognu da očiste dvorišta, jer su "zatrpani i odsečeni od sveta", pišu “Južne vesti”.


 


Od kako je pre tri dana proglašena vanredna situacija u 11 aleksinačkih sela zbog poplave, kaže Dejan iz Vrćenovice, očišćen je samo put u ovom selu, ali ne i dvorišta koja su bila puna blata i vode. Zato su jutros blokirali put, kako kaže, da bi “opomenuli” nadležne da im je potrebna pomoć. 


 


“To je sad rešeno samim tim što smo to uradili, jer je treći dan od kako nas je zadesila ova nepogoda, a niko do danas nije hteo ništa da uradi. Oni su sad pustili mašine. Znači sad su mogli da puste mašine da očiste dvorište i da nam pomognu da možemo da funkcionišemo i da se borimo, a do sad nisu mogli”, priča Dejan. 


 


Vodu ne smeju da piju, jer je neispravna, dodaje, te se snalaze kako da odu do prodavnice i kupe balone sa pijaćom vodom, jer su “odsečeni od sveta” zbog vode i blata. 


 


Tako je i kod njegovih suseda u okolnim selima koja su zbog izlivanja Turije bila pod vodom koja je napravila veliku štetu na usevima, ali i u dvorištima i kućama. 


 


Zato apeluje na nadležne da pomognu meštanima aleksinačkih sela koja su poplavljena. 


 


“Situacija je katastrofalna, hranu, vodu, niko ništa ne doprema. Ne možemo od blata da hodamo, struju imamo, ali vodu to što su nam ostavili je malo, ko može da se izvuče da ode on kupi. Meni su kola zablokirana. Tako je sve od Koprivnice, deo Loćike, Vrćenovica, Čukurovac, Porodina, sve do Ljuptena”, priča meštanin Vrćenovice. 


 


U sektoru za vanredne situacije u Aleksincu novinarima Južnih vesti danas nisu hteli da daju nikakve informacije o stanju na terenu u ovim selima, iako su juče rekli da vatrogasci izvlače vodu u selima i da je stanje stabilno. 


 


“Mi nemamo nikakvih informacija, obratite se policiji. Ja ne smem da dajem nikakve informacije, nisam ovlašćen i nemamo ovde nikog ko je ovlašćen. Pozovite Niš pa će da vam daju informacije, možda tamo ima neko ko je ovlašćen”, naveli su u Sektoru za vanredne situacije. 


 


Kontaktiran je potom i niški sektor, ali su tamo samo kratko rekli da niko iz Niša nije na terenu u aleksinačkim selima i da ne znaju kakva je situacija u poplavljenim područjima. 


 


Podsetimo, vanredna situacija u 11 aleksinačkih sela traje od petka, kada se zbog kiše izlila reka Turija i potoci sa Malog Jastrepca i poplavili puteve, njive i dvorišta.

Izvor: Južne vesti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva