:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jun 21, 2018   09:07

0

118

Blagojević: Ponedeljak rok za izveštaj o šteti


Direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević izjavio je da je ponedeljak rok za dostavljanje izveštaja lokalnih samouprava o šteti koju su uzrokovale nedavne elementarne nepogode u pojedinim opštinama u Srbiji.



Blagojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će za Kancelariju biti relevantne samo informacije koje dostave lokalne samouprave na osnovu procene štete, a osnovni kriterijum za raspoređivanje pomoći biće da li postoji šteta, da li postoji potreba za obnovom, nakon čega će se raditi procena sredstava.



"Obnovom će biti obuhvaćeni stambeni objekti, lokalna infrastruktura, a tu mislim na kanalizaciju i sisteme za vodosnabdevanje, klizišta, lokalne vodotokove. Biće obuhvaćeni i objekti u vodoprivredi. Kada su republički vodotokovi u pitanju koji su u nadležnosti 'Srbije vode' i biće obuhvaćeno oštećeno privredno zemljište, i čišćenje zemljišta na kome je nakon poplava ostao nanos", objasnio je Blagojević.



Upitan da kaže šta je na vrhu prioriteta, Blagojević je rekao da treba izaći u susret potrebama ljudi, porodica čiji su stanovi i objekti oštećeni u ovom elementarnoj nepogodi.



"Biće potrebno da lokalne samouprave raguju brzo i budu efikasne kao 2016. godine. Istovremeno treba da počne rad na izradi projektne dokumentacije za obnovu oštećene infrastrukture i to je posao kojim ćemo se baviti u mesecima pred nama", rekao je Blagojević.



On je dodao da Zakon o obnovi dopuša da, kada su privreda i poljoprivreda u pitanju, može da se obezbedi pomoć u slučajevima gde osiguranje nije bilo moguće, poput štete na zemljištu.



Govoreći o klizištima, Blagojević je rekao da je to ogroman posao i da su potrebna ogromna sredstva za realizaciju i puno vremena.



"Za svaki projekat je potrebno uraditi ozbiljno istraživanjen i obezbediti finansiranje. Mo to u kontinuitetu radimo od 2014. i uložena sredstva se broje u milionima evra. Sada ćemo nastaviti ukoliko su pokrenuta bilo koja klizišta i ukoliko lokalne samouporave to označe kao prioritet i za to urade projektno-tehničku dokumentaciju", zaključio je Blagojević.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva