:

:

TV Most

clock

Avgust 05, 2017   12:05

0

233

Blagojević: Nišvil je evropsko lice Srbije

"Ove godine smo malo i preterali, imaćemo 130 koncerata na 12 bina, 700 muzičara, 16 pozorišnih predstava, 100 filmova, 20 akademskih slikara i vajara, 20 strip crtača, sijaset promocija, izložbi", rekao je Blagojević na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Nišvil" će proslaviti 100 godina od rođenja Ele Ficdžerald i 100 godina od snimanja prve ploče, te je i zaštitni znak festivala ove godine gramofon.

Blagojević iz bogatog muzičkog programa izdvaja nastup Peti Ostin, kao nekog ko proslavlja "100 godina Ele", zatim Bisere Veletanlić, dobitnice Nagrade za životno delo "Nišvila", gitariste Majka Šterna, britanskog kantautora Tonija Momrela koji je imao najbolji solo album u Britaniji 2016.

Prvi put na prostoru Jugoistočne Evrope će nastupiti francuski muzičar poreklom sa Obale Slonovače Alfa Blondi, publiku očekuju i "omiljeni bubnjar Majlsa Dejvisa" Al Foster, američki trubač Tom Harel, saksofonistkinja Kendi Dalfer, "Nišville Tango Big Bend Project", oformljen u Nišu na inicijativu argentinskih muzičara koje predvodi saksofonista i kompozitor Gustavo Firmenih.

"Nišvil je festival fuzije džeza sa drugim pravcima, festival umetničkih festivala oslonjenih na džez i bezobrazno smo uspeli da uvučemo one koje ne zanima džez, kroz te prateće programe, da počnu da se interesuju za tu muziku. Nišvil je promenio ukus mladih, bar u Nišu i okolini i to je njegova najvažnija edukativna uloga", ističe Blagojević.

On smatra da je njihova obaveza da se odupru neukusu, nekulturi i svemu što nas zapljuskuje sa TV ekrana.

Blagojević je podsetio da je prethodnih godina njihov glavni moto bio "Čekajući sponzora" - asocijacija na Beketovo delo "Čekajući Godoa".

"Nismo ga dočekali baš ove godine, ali se pojavio niški sponzor, što je napredak u odnosu na prošlu godinu. Imamo odličnu saradnju sa gradom Nišom, adekvatnu sa Ministarstvom turizam i dalje neadekvatnu sa Ministarstvom kulture", rekao je Blagojević.

On je posebno izdvojio vorkšop kao značaj segment "Nišvila" zbog edukacije, zatim pozorišne radionice vrlo brzo popunjene ove godine, projekcije filmova koje počinju 7. avgusta, pozorišni deo programa od 6. avgusta, skrenuvši pažnju na ambicioznu produkciju sa Sardinije "Gernika", kao o omaž Šabanu Bajramoviću i Esmi Redžepovoj 8. i 9. avgusta.

"Mi smo na barikadama zaštite nacionalnog bića, svi mi koji se bavimo kulturom. Kultura je ugrožena i svaki ratnik u toj bezizlaznoj borbi je neophodan", naglasio je direktor "Nišvila", primetivši da Srbiji nedostaje umetnički festival i da smo svedoci poplave festivala zabave.

On kaže da su festivali zabave bitni za generisanje sredstava i da treba da postoje, ali i naglašava da je "Nišvil evropsko lice Srbije sa kojim se država prezentuje svetu", što potvrđuju odlične kritike "Gardijana" i "Bi-Bi-Sija".

Nastupom ispred Kulturnog centra Beograda "Nišvil" je najavio i niški sastav "Very Nais s" koji će sa Ivanom Kurtićem zatvoriti džez festival.

Frontmen, saksofonista Ivan Barčić kaže da je odrastao na "Nišvilu" gde je njegov bend imao i premijerni nastup 2014.

Muziku "Very Nais s"-a opisuje kao balkansku muziku sa primesama džeza, fanka i roka, dok su strani kritičari zapazili da je to "džez na niški način".

Očekuje ih turneja po Kini ukoliko obezbede sredstva za put i izdavanje albuma do kraja godine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva