:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2017   12:05

0

121

Bjornstad: Poseta premijerke Brnabić ojačaće našu saradnju


"Veoma sam zadovoljan dobrom saradnjom i dijalogom koji imamo sa premijerkom i njenim ministrima", rekao je Bjornstad za "Novosti".




Kako je naveo, odnosi između Srbije i Norveške su donedavno bili bazirani na emocijama, a trgovinska i politička saradnja, kao i kulturna razmena bilu su slabe.



"Međutim, danas je "Telenor " jedna od najvećih kompanija u Srbiji, a Norveška se pored Italije, SAD, Nemačke i Austrije, svrstava u pet glavnih stranih investitora u Srbiji, prema podacima srpske Razvojne agencije", rekao je Bjornstad.



Brnabić je nedavno najavila da će 23. novembra boraviti u poseti Norveškoj.



Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, norveški ambasador smatra da građani i građanke Srbije treba odluče kakav odnos žele da imaju sa Kosovom, a da je na "Srbiji i Kosovu da se dogovore ili ne dogovore oko rešenja", ističući da se lično nada da će dijalog dovesti do normalizacije odnosa.



Kada je reč o diplomatskim pritiscima, on kaže da je "rasprava o stolicama", debata o pritiscima Rusije i "antiruskoj histeriji" udaljavanje od teme.



"Srbija je potpuno slobodna da ima spoljnu politiku kakvu želi, ali ako želi da postane članica EU, onda se mora pridržavati uslova za članstvo i pokazati državama članicama da se ponaša u skladu sa njihovim očekivanjima. Tvrdnja da se nikad neće prihvatiti neki delovi zakonodavstva EU svakako ne idu tome u prilog", naveo je Bjornstad.



Povodom Kosova i Katalonije, Bjornstad kaže da svaki takav slučaj treba zasebno posmatrati.



"Međunarodno pravo nam daje smernice, ali to nije matematika sa apsolutno tačnim ili netačnim odgovorima. Situacija na terenu, put koji je vodio do deklaracije o nezavisnosti i slično... Ima tu dosta elemenata koje treba uzeti u obzir", rekao je on.



Na pitanje da li smatra da se pojedini ambasadori previše mešaju u unutrašnju politiku Srbije i izlaze izvan okvira svog mandata, Bjornstad kaže da svi oni rade svoj posao i predstavljaju interese svoje zemlje, te da neki od njih iskreno žele da pomognu Srbiji.



"Nadam se da se prijateljski savet ne tumači kao mešanje", rekao je on.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva