:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Mart 19, 2018   13:47

0

389

Bivši radnici MUP-a na KiM zadovoljni novom Uredbom o penzijama


Predstavnik radnika PU za Kosovsku Mitrovicu Rajko Šekularac rekao je na današnjoj konferenciji za medije  da je najvažnija izmena ta što penzije predviđene novom uredbom nisu privremene kako je to dosad bilo, već spadaju u kategoriju posebnih penzija .


“Penzije će sada biti finansirane direktno iz budžeta Vlade Republike Srbije a ne iz Fonda PIO kako je dosad bilo” kaže Šekularac i dodaje da je veoma važno i to što su sada, po novoj Uredbi, penzije nasledne.


Ovom Uredbom, ispunjen je i zehtev bivših radnika MUP-a da penzije budu povećane sa 60 na 70% bruto ličnog dohotka, ostvarenog u 2013. godini, kada su ovi radnici penzionisani.


Šekularac dodaje da je ovom Uredbom bivšim radnicima dopušteno da budu radon angažovani, što im je dosadašnja uredba strogo zabranjivala.


“Sada imamo pravo na otvaranje privatnih firmi, čak i rad u državnim institucijama po Ugovoru o delu, bez zasnivanja radnog odnosa i plaćanja osiguranja, što nas usklađuje sa ostalim penzionerima” kaže Šekulara.


On napominje da je možda i najvažnija izmena nastupila ukidanjem jednog člana stare Uredbe za koji Šekularac kaže da je bio krajnje diskriminatorski  a odnosi se na slobodu kretanja.


“To je član 7, gde je stajalo da pravo na ostvarene penzije imamo samo dok živimo na Kosovu i Metohiji. Ovom Uredbom je to izuzeto i sada nam je dozvoljena sloboda kretanja i nastanjivanja na drugom mestu”, kaže Šekularac.


Kako Šekularac ističe, veliku zaslugu u velom ovom postzuplu usvajanja I ispunjavanja zahteva radnika imao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Dosad su radnici u više navrata pokušavali da ostvare svoja prava ali kako kažu,  PIO je  opstruisao njihove napore.


Generalno, radnici su zadovoljni i nadaju se da će uskoro biti usvojen i zakon na kome trenutno radi Radna grupa.


Radna grupa, koju čine predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, finansija, pravde i ministarstva za boračka i socijalna pitanja,  formirana je početkom aprila 2015. godine po nalogu tadašnjeg premijera Srbije, Aleksandra Vučića, nakon višemesečnih protesta srpskih radnika MUP-a sa Severa Kosova.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva