:

:

TV Most

Foto: pressonline.rs

clock

Maj 23, 2016   12:05

0

176

BiH:Bata simbol epohe koja je završena njegovim odlaskom

Bosanskohercegovački reditelj Pjer Žalica kaže da je s tugom dočekao vest o Batinoj smrti uprkos tome što je ona bila očekivana, zbog bolesti sa kojom se doajen jugoslovenskog glumišta borio poslednjih godina.

''Bata Živojinović je neka vrsta simbola jednog vremena, jedne generacije, jedne velike kinematografije, jednog uspešnog doba koje čini se s odlaskom tih velikana kao što je bio njegov veliki prijatelj Boris Dvornik - odlazi i to vreme nepovratno i jedino nam ostaje nada da će se deo toga nekad vratiti. Svet se nažalost, kreće u tom pravcu'', kazao je Žalica za regionalnu TV N1.

Istaknuti bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović je za tu televiziju povodom Batine smrti rekao da odlazak ljudi poput njega je odlazak jedne epohe, odlazak jednog vremena.

"Bata je bio veliki glumac, a prva asocijacija na njega je nekakav sistem vrednosti koji je postojao u kulturi i kinematografiji, ocenio Hadžihafizbegović.

Hadžihafizbegović podseća da su iz lepeze sjajne generacije srpskih glumaca u nepunih godinu i po dana otišli Bora Todorović, Dragan Nikolić, Bata Živojinović, a prije toga Pera Kralj.

"Imao sam privilegiju i čast da radim s tim velikim i značajnim glumcem koji je ostvario niz velikih uloga na filmu, televiziji i teatru. Radili smo na filmu 'Ada' gde mi je igrao oca. Imao sam veliku logu i družili smo se u Sarajevu gotovo puna dva meseca. Također, sretali smo se na raznim filmskim destinacijama, a recimo njegova ćerka je zajedno sa mnom konkurisala na Akademiji 1982. Upućujem iskreno saučešće porodici", rekao je Hadžihafzbegović.

BiH reditelja Dino Mustafić izjavio je da je Bata Živojinović sigurno bio jedan od najvećih eks- jugoslavenskih glumaca koji je obeležio jugoslavensku kinematografiju, posebno žanr ratnog partizanskog filma.

Mustafić je za Fenu rekao da je stava da je Živojinović bio omiljeni junak, vrlo prirodan pred kamerama, te da je mnogim generacijama bio jedna vrsta svojevrsnog idola i zaštitnog imidža eks- jugoslavenske kinematografije.

"Nažalost, poslednju deceniju odlaze protagonisti eks- jugoslavenskog filma koji su bili prepoznatljivi identitet nekada jedne moćne respektabilne evropske kinematografije", rekao je Mustafić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva