:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2016   12:05

0

184

BiH zabranila reklamiranje Caffetina

Reč je o proizvodu makedonske kompanije Alkaloid, a reklamiranje Caffetina zabranjeno je zbog sadržaja opojne droge kodein, prenela je Al Jazeera.

Nadležni ističu kako se opojne droge nalaze i u drugim lijekovima, no da su oni ipak sigurni ako se koriste u skladu s uputstvima.

Caffetin se inače prodaje u više od 15 zemalja. Kodein koji se nalazi u tim tabletama može izazavati ozbiljne štetne posledice, no iz Alkaloida ističu da se zabrana reklamiranja ne odnosi i na upotrebu leka.

"Preparati sa istim ili sličnim sastavom koriste se u mnogim zemljama u svetu. Sama činjenica da se u velikom broju zemalja nalazi u slobodnoj prodaji u apotekama i izdaje se bez ljekarskog recepta, govori u prilog sigurnosti ovog proizvoda", objasnio je regionalni direktor za prodaju u Alkaloidu, Adimir Indov.

BiH, međutim, želi da spreči neracionalnu primetu takvih lekova.

"Svaki od ovih lekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet je kvalitetan, efikasan i siguran kad se upotrebljava u sladu s važećim uputstvom za upotrebu", rerkla je Tijana Spasojević iz Agencije za lekove BiH.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva