:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2016   12:05

0

134

BiH: Prebrojavanje glasova, neizvesno u Srebrenici

Kandidat za načelnika Srebrenice, koji ima podršku svih srpskih stranaka, Mladen Grujičić, proglasio je pobedu, uz tvrdnju da ima više od 3.000 glasova od aktuelnog gradonačelnika i protivkandidata Ćamila Durakovića.

Iz SDA, međutim, tvrde da to nije tačno i da treba sačekati da stignu svi glasovi.

Kandidat za načelnika opštine Višegrad Mladen Đurević iz SNSD-a proglasio je pobedu u trci za načelnika ove opštine.

Na oko 30 obrađenih biračkih mesta u Banjaluci u prednosti je kandidat SNSD-DNS-SP za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić, koji je prema tim podacima osvojio više od 16.000 glasova, dok je njegov glavni protivkandidat osvojio 10.000 glasova.

U Trebinju, prema podacima SNSD-a njihov kandidat za gradonačelnika Luka Petrović u prednosti je za 1.600 glasova u odnosu na aktuelnog gradonačlnika Slavka Vučurevića.

Građani Bosne i Hercegovine birali su lokalnu vlast za naredne četiri godine. Biralo se 10 gradonačelnika i 131 načelnik opštine. Od toga, četiri gradonačelnika u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj.

Osim toga, građani su birali i ukupno 3.136 odbornika za 74 opštinska veća u Federaciji BiH i 57 skupština opština u Republici Srpskoj.

Prema rezultatima gradskih i opštinskih izbornih komisija do 19 časova u Bijeljini izašlo je je 60.71 odsto birača, u Prijedoru 46.46 odsto, u Trebinju 66.91 odsto, a u Višegradu 65,68 odsto.

U ambasadi BiH u Beogradu glasalo je 35.00 odsto birača.

Izborni dan obilovao je nepravilnostima – biračka mesta nisu bila otvorena na vreme, a iako je na snazi bila izborna tišina do zatvaranja birališta, ona je više puta prekršena.

Najvećih problema bilo je u Stocu, gde je kandidat za načelnika opštine fizički napao članove izborne komisije.

Tri miliona i 263.906 birača, koliko ih je ukupno uvedeno u birački spisak, moglo je da glasa na oko 5.500 biračkih mesta.

Po jedno biračko mesto je bilo otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Å tutgartu i Ambasadi BiH u Beogradu.

Regularnost izbora nadgledalo je oko 70.000 stranačkih, nevladinih i zvaničnih posmatrača.

Izbori u BiH koštali su osam miliona konvertibilnih maraka, odnosno četiri miliona evra.

Izvor: RTS, RTRS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva