:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2017   12:05

0

206

BiH, obeleženo 25 godina od stradanja srpskih civila u Trnovu

Tokom rata u BiH, u Trnovu i okolini izvršena su ubistva noževima, maljevima, davljenjem, paljenjem, a pravoslavni sveštenik iz Trnova Nedeljko Popović je mučen, a potom ubijen, dok je pravoslavni hram zapaljen, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Među ubijenima su gotovo polovina bile žene - njih 48 i četvoro dece, od kojih je najmlađe imalo 18 meseci.

Spaljeno je i uništeno 13 naselja, srpsko stanovništvo je proterano iz 14 naselja, postoje četiri stratišta srpskog življa, a posmrtni ostaci 11 ubijenih još nisu pronađeni.

Potpredsednik Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih lica Trnova Goran Timotija rekao je da još niko nije odgovarao za ove zločine, mada su počinioci poznati i apelovao na pravosudne institucije u BiH da konačno počnu da rade svoj posao, jer je "nezamislivo da ni četvrt veka još niko nije osuđen za stradale u Trnovu".

Timotija smatra da Sud BiH parcijalno deli pravdu, odnosno da nema pravde za preživele članove porodica poginulih, kao i da veliki broj članova tih porodica zbog smrti nije dočekao presudu za zločine u Presjenici, Ledićima i drugim mestima.

Timotija je istakao da ova organizacija ima punu podršku vlasti u Republici Srpskoj, ali da su nemoćni da bilo šta urade protiv onih koji utiču na rad Suda i Tužilaštva BiH.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva