:

:

TV Most

Foto: Biblioteka grada Beograda

clock

Januar 15, 2015   23:41

0

175

Biblioteka grada Beograda: Najbolji izdavač RTS

Profesionalno bibliotekarsko prizanje za najboljeg bibliotekara "Marija Ilić Agapova", koje nosi ime osnivača Biblioteke grada Beograda, ravnopravno dele dr Nada Mirkov Bogdanović i Biljana Milenković Vuković, nagradu "Gligorije Vozarović" za najboljeg knjižara dobila je Rada Aksić, a istoimena nagrada za najboljeg knjigovesca pripala je Miloradu Stojanoviću, javlja Tanjug.

Najveća čitaonica BGB bila je prepuna, i uz državnog sekretara u Ministarstvu kulture Dejana Ristića, izaslanika predsednika Srbije dr Jasminu Mitrović Marić, gradskog sekretara za kulturu Vladu Vukosavljevića, direktore svih ostalih beogradskih biblioteka, svečanosti su prisustvovali članovi diplomatskog kora, direktori medija, pisaci i pripadnici kulturne scene Beograda.

Direktorka BGB mr Jasmina Ninkov je podnela izveštaj o radu ove kulturne institucije u kome je naglasila da je plan za 2014. nadmašen na mnogim poljima, od broja članova (142.983) do korisnika (978.544) bibliotečkih usluga kao i broja izdatih knjiga (2.046.331 jedinica što čini 15 jedinica po upisanom članu).

"Ukupan broj poseta Biblioteci grada Beograda dostigao je 1.156.968 poseta, pri čemu se ovaj broj odnosi na korisnike bibliotečkih usluga i posetioce kulturnih programa u mreži biblioteka BGB-a. A kulturnih programa, radionica, književnih večeri, promocija, predstava, projekcija... održano je oko 3.000 (precizno 2.994), što čini prebačaj plana za 35 posto", rekla je Ninkov.

Za nju je vredan pažnje podatak da su svi zadaci obavljeni po planu i premašeni sa 100 zaposlenih manje nego 2013. godine.

Među značajne rezultate uvrstila je konzervaciju i restauraciju "Beogradskog četvorojevanđelja", kao jedine knjige štampane u beogradskoj štampariji i koja će ovih dana biti izloženo za publiku.
Direktoru "Lagune" Dejanu Papiću uručeno je priznanje za najčitaniju knjigu u sistemu BGB u 2014. a na listi od 10 najčitanijih našle su se još dve knjige ovog izdavača ("Sva imena" Žozea Saramaga na 5. mestu i "A planine odjeknuše" Haleda Hoseinija na 10 mestu).

Na drugom mestu je "Fvonk" Erlanda Lua u izdanju "Geopoetike" koja je takođe imala još dve knjige na ovoj listi ("Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća" Harukija Murakamija na četvrtom mestu i "Tiha kuća" Orhana Pamuka na šestom). Ostale knjige sa liste su: "Problem Spinoza" Irvina Jaloma i " Beskrajni spiskovi" Umberta Eka, obe kod "Platoa", "U kafeu izgubljene mladosti" Patrika Modiana ("Stubovi kulture") i "Volja i sudbina" Karlosa Fuentesa ("Arhipelag") na devetom mestu.

Nagradu "Gligorije Vozarović" najboljem izdavaču u 2014. godini "RTS izdavaštvu" dodelio je žiri koji je radio u sastavu: Jasmina Ninkov (predsednik), prof. Ratko Božović i prof. Žarko Trebješanin, a priznanje je preuzeo direktor RTS Nikola Mirkov.

U obrazoloženju odluke je navedeno da RTS "sve više svoju kulturnu funkciju ostvaruje i izvan svoje osnovne delatnosti, kroz uspešnu izdavačku delatnost a posebnu pažnju u prošloj godini izazvala je edicija od 10 knjiga "Srbija 1914-1918." u saradnji sa IK Prometej koja je na Sajmu knjiga proglašena za izdavački poduhvat godine, a dobila je i nagradu ULUPUDS-a za najlepšu opremu".

Ona je čestitala laureatima u ime predsednika Nikolića i u svoje ime i poželela da i sledećih godina žiriji za nangrade imaju težak posao da među mnogima koji zaslužuju takva priznanja odaberu najbolje.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva