:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2017   12:05

0

143

BG:Slobodnih budžetskih mesta i u drugom upisnom roku

Slobodnih budžetskih mesta ima na Rudarsko-geološkom fakultetu, Tehničkom u Boru, Poljoprivrednom, Šumarskom, Filološkom, Filozofskom, Fizičkom, Hemijskom fakultetu. A mesta za samofinansirajuće studente ima i na pravima i ekonomiji, geografiji, medicini.

"Bila je i jedna čudna situacija što nam se ranije nije dešavalo, da studenti ne ispune kvotu za upis na budžet - znači 51 bod nisu osvojili na prijemnom ispitu i u školi, tako da su neki fakulteti popunjavali samofinansirajuća mesta a u stvari nisu mogli da popune budžetska mesta. To se desilo i na fizici, to se desilo na matematici - njima su ostala dva budžetska mesta slobodna", kaže prorektor Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević.

Od 20.000 kandidata, 7.000 nije primljeno. Prijemni ispiti nisu bili teški, tvrde profesori, pa je savet onima koji će konkurisati u drugom roku da se bolje pripreme.

"Činjenica je da su nam na nekim fakultetima kandidati koji su doneli 40 bodova iz srednje škole, znači bili su vukovci, osvajali po četiri, pet, šest bodova na prijemnom ispitu, znači da su loše uradili prijemni", objašnjava Nada Kovačević.

Ostalo je i slobodnih mesta za afirmativne mere - odnosno za upis Roma i studenata sa hendikepom. U drugom roku mogu da konkurišu i kandidati sa internacionalnim diplomama, naši državljani koji su školu završili u inostranstvu, kao i strani državljani i učesnici projekata Vlade Srbije "Svet u Srbiji" i "Srbija za Srbe iz regiona."
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva