:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2018   12:05

0

220

Bez subvencija zbog usitnjenih parcela


Subvencije se dodeljuju za ratarstvo, povrtarsvo, voćarstvo, pčelarstvo, svinjarstvo, govedarstvo, za proizvodnju sadnog materijala, organsku proizvodnju i drugo. 


Za ostvarivanje prava na subvencije, vlasnik pod pšenicom mora da ima dva hektara, pod kukuruzom, ječmom, ražom i suncokretem po jedan hektar. Za povrće na otvorenom, 50 ari, a za vinograde 10. 


Direktor  poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u opštini Parteš Božidar Trajković kaže da je ovo dobra mogućnost koja će bar malo olakšati poljoprivrednicima. Za pojedine poljoprivredne grane uslovi za dobijanje subvencija su mnogo visoki, s obziriom da su parcele u ovoj opštini usitnjene, kaže Trajković i savetuje poljoprivrednicima da da se udružuju. 


“U opštinama gde je prošla komasacija lakše je ostvariti ovo pravo. U opštini Parteš parcele su veoma usitnjene i mali broj ljudi može da ispuni kriterijume za dodelu subvencija”, kaže Trajković i dodaje da tamo gde zakon dozvoljava, sugerišu građanima da se udružuju. S obzirom na to da su sugerisali građanima udruživanje, očekuje veći broj aplikanata nego prošle godine. 


Direktorat poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja opštine Parteš obaveštava građane da je u toku rok za podnošenje zahteva za dozvolu za seču u privatnim šumama koji će trajati do kraja marta.


Iz opštine Parteš kažu da je Ministarstvo poljoprivrede najavilo više ulaganja u poljoprivredu. U okviru programa za pljoprivredu i ruralni razvoj  za 2018.  godinu inistarstvo je raspisalo poziv za apliciranje za različite poljoprivredne sektore, a konkurs je otvoren do 30. aprila. Cilj poziva je pružanje podrške putem investicionih grantova svim poljoprivrednim proizvođačima na celoj teritoriji Kosova.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva