:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2015   12:05

0

117

Bez primene Konvencije o zaštiti od nestanka

"Amnesti internešnel je posebno zabrinut zbog toga što Srbija ne sprovodi Konvenciju, imajući u vidu hiljade slučajeva prisilnog nestanka iza kojih su tokom ratova 1990-ih godina stajale srpska vojska, policija i paravojne snage", navela je u saopštenju ta grupa sa sedištem u Londonu.

AI je, u dokumentu prosleđenom Odboru UN za prisilne nestanke, koji u februaru treba da razmotri izveštaj Srbije o sprovođenju Konvencije, podsetio da je prema Konvenciji, ratifikovanoj 2011, Srbija dužna da istraži i procesuira te zločine i obezbedi obeštećenje, uključujući kompenzaciju, preživelima ili porodicama žrtava.

"Srbija je tokom godina ostvarila postepeni napredak u pronalaženju tela nestalih. Međutim, Srbija u većini slučajeva nije pružila porodicama informacije o njihovoj sudbini niti je izvela pred sud osumnjičene", piše u dokumentu.

AI ističe da, u nedostatku zakona koji zabranjuje prisilne nestanke, nijedan osumnjičeni za te zločine, uključujući nestanak više od 3.500 kosovskih Albanaca 1998-1999, nije priveden pravdi, osim nekoliko visokih vladinih zvaničnika osuđenih pred Haškim tribunalom.

"Vlada je čak i sopstvenim građanima uskratila pravo na obeštećenje zbog gubitka člana porodice tokom ratova 1990-ih", ocenjuje AI.

Organizacija objašnjava da zakon o civilnim žrtvama rata obavezuje rođake da proglase nestalog člana porodice mrtvim ako žele da apliciraju za malu mesečnu penziju.

"Oni imaju manje beneficija od porodica nestalog vojnika, a porodicama civila nestalih van Srbije uskraćen je status civilne žrtve rata, a samim tim i bilo kakvo obeštećenje", piše u dokumentu.

Amnesti je pozvala Srbiju da promeni zakon i uvrsti prisilni nestanak kao zločin u Krivični zakonik i da promeni član 371 kako bi zločini protiv čovečnosti, uključujući nestanke, bili definisani u skladu s Rimskim statutom Međunarodnog krivičnog suda.

Takođe, Srbija treba da istraži slučajeve nestanka i kazni odgovorne, među kojima oficire i zvaničnike koji su naredili ili nisu sprecili zločin, kao i da omogući porodicama nestalih pravo na istinu i pravično i odgovarajuće obeštećenje, navodi AI.

Organizacija odbacuje kao netačnu interpretaciju objašnjenje Srbije da zločini protiv čovečnosti nisu bili istraživani niti procesuirani, jer do 2005. godine nisu bili definisani zakonom i podseća da je Srbija dužna da krivično goni osumnjičene za takve zločine na osnovu međunarodnog prava, bez obzira na to kada su počinjeni.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva