:

:

TV Most

Foto: Zoran Cvetković

clock

Mart 30, 2015   12:05

0

187

Bez poslanika - 91 opština

ÄŒAK 91 opština u Srbiji nema predstavnika u zakonodavnom domu. Ako se uzme u obzir da su 83 lokalne samouprave izborile mesta u skupštinskim klupama, to znači da više onih mesta čiji se glas u zakonodavnom domu - ne čuje!

U sali zdanja na Trgu Nikole Pašić nema građana Krupnja, Kladova, Paraćina, Negotina, Lebana, Medveđe, Bosilegrada, Žitorađe, Arilja, Apatina, Bečeja, Bačke Topole, Bele Palanke. Gnjilana, Gore, Svilajnca, Trgovišta, Šida, Srbobrana...

Jedini način da se i ove opštine plasiraju u Skupštinu je izmena izbornog sistema, o čemu je i govoreno prošle nedelje u zakonodavnom domu, na okruglom stolu o novim načinima biranja.

Potpredsednik zakonodavnog doma Vladimir Marinković iz SDPS rekao ja da pravila glasanja treba da budu takva da podstiču konkurenciju i tržište na političkoj sceni.

- Od 2000. godine konstantno oko 1,5 miliona ljudi i oko 100 lokalnih samouprava nema predstavnika u parlamentu - navodi Marinković.

Stručnjaci CeSID-a su više puta objašnjavali da je ključ u uvođenju personalizovanog izbora poslanika koji bi uključivao i geografsku podelu mandata. Problem je, takođe i u tome što stranke nemaju razvijenu infrastrukturu, već su im centrale u većim mestima.

Dok ne dođe do promena, veliki gradovi imaće ubedljivo najviše predstavnika. Tako su Beograđani zauzeli 76 mesta u velikoj sali gde se održavaju sednice. Novosađana je 19, Nišlija je 12, Kragujevčana devet. Peti po snazi su Kraljevčani, Jagodinci i ÄŒačani kojih ima po pet.

Sve ostale opštine imaju po manje predstavnika, a najbrojnije su one koje su uspele da pošalju samo po jednog čoveka. Njih je oko 50 - Požarevac, Kikinda, Loznica, Bor, Prijepolje, Ivanjica, Aranđelovac, Kosjerić, Zaječar, Vranje, Trstenika, Kosovska Mitrovica, Tutin, Leskovac...

U skupštinskim timovima od 1991. godine do danas 13 opština nikada nije imalo predstavnika. Među njima su Gadžin Han, Kačanik, Crna Trava, Srbica, Plandište, Novo Brdo, Ćićevac... Samo 28 gradova imalo je više od deset predstavnika u nekom od poslaničkih saziva.

Izvor: Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva