:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2015   13:43

0

113

Bez konsenzusa u UN o osudi napada u Marijupolju

U saopštenju, u koje je AP imao uvid, poziva se na "momentalnu deeskalaciju nasilja, implementaciju sporazuma o prekidu vatre iz septembra i objektivnu istragu" napada koji se u subotu dogodio u Marijupolju.

"Ovaj napad označava značajnu i uznemiravajuću eskalaciju nivoa nasilja na istoku Ukrajine", navodi se u jučerašnjem tekstu saopštenja.

U dokumentu se takođe navodi da je lider proruskih snaga Aleksandar Zaharčenko najavio početak ofanzive u Marijupolju i "najoštrije osuđuju takve neogovorne najave".

Stalna misija Rusije u UN je saopštila da konsenzus oko teksta nije postignut jer je britanska delegacija, koja je saopštenje predložila, insistirala na osudi izjava predstavnika proruskih snaga.

Ruska diplomatska misija je, takođe, ukazala na činjenicu da su "zapadne članice Saveta bezbednosti UN odbijale tokom čitavog trajanja konflikta da osude (često veoma agresivne) izjave i akcije rukovodstva u Kijevu", naveo je TASS.

Ambasador Velike Britanije u UN Mark Lajal Grant napisao je na Tviteru da je dokument blokirala Rusija.

ÄŒlanice Saveta bezbednosti najverovatnije će se sastati ponovo sutra kako bi razgovarale o situaciji u Ukrajini koja nastavlja da se pogoršava, rekla je diplomata jedne zapadne države u Savetu bezbednosti UN.

Ona je kazala da se pregovori o tekstu saopštenja nastavljaju.

Savet bezbednosti UN sastao se prošli put da razgovara o situaciji u Ukrajini 21. decembra, a sastanak je inicirala litvanska delegacija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva