:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 16, 2015   12:05

0

143

Bez jakih institucija nema razvoja kulture

"Očekuje se imenovanje novog Nacionalnog saveta za kulturu jer smo izabrani 2011. godine na pet godina. Mi smo manje više volonterski izgurali mandat i mislim da je to pošteno i u redu", rekao je Tanjugu Prodanović.

On je podsetio da je u toku donošenje novog Zakona o kulturi i prvi put će Nacionalni savet imati materijalnu osnovu za rad "a to je važno za ljude koji će doći da rade posle nas".

Na pitanje šta Savet može da učini na direktnijem kreiranju kulturne politike, Prodanović kaže da je to pre svega vidljivost njihovog rada, voleo bi da se bar približe krupnom zadatku koji se neprekidno odlaže, a to je donošenje Strategije o kulturi jer je to jedan od dokumenata koji će biti neophodni za pristupanje Srbije EU.

On smatra da je obaveza Nacionalnog saveta da prati događanja u kulturi, kao pojedinac pozdravlja to što je aktuelno ministarstvo krenulo da rešava neke veoma važne probleme.

Prema njegovim rečima, bez jakih institucija nema razvoja kulture i to je ono o čemu će Savet oceniti pozitivno.

Prodanović kaže da je za budućnost kulture Srbije važno to što je prioritet dat institucijama kulture, ali ne treba zanemariti tekuće održavanje u oblasti baštine.

"Veliki istraživački projekti u oblasti nasleđa "pate" od nedostatka novca, ali mi smo dužni da sve kapitalne objekte koje smo nasledili od predaka ostavimo potomcima barem u istom stanju. Moramo biti uvereni da freske u Sopoćanima neće patiti od vlage ili nečeg drugog", rekao je Prodanović.

S druge strane, on ističe da se moraju ohrabriti mladi stvaraoci, kao i da je dobro što je javnosti približen proces rekonstrukcije muzeja, ali nevolja je što postoji dug period totalne nepokrivenosti kolekcije.

"Ako je to nacionalna kolekcija, ako je to referentna kolekcija onda je to jako važno, moj prvi rad je Muzej savremene umetnosti kupio 1983. godine kada sam diplomirao, danas radim sa studentima, neki su izuzetno mladi i daroviti i mislim da je potrebno da se oni mnogo ranije uključuju u život vrhunske nacionalne ustanove u kulturi", istakao je književnik, slikar i pedagog.

Za bolju klimu u kulturi dobro je što je Ministarstvo kulture potpisalo sporazum o pristupu fondovima EU, što je Srbija sve bliža evropskim fondovima otvaranjem linkova na sajtu, ali trebalo bi više raditi na edukaciji jer i apliciranje za projekte se mora negde naučiti, smatra Prodanović.

On je dodao da je stav celog Nacionalnog saveta koji je uputio sugestiju da se u novom Zakonu, za koji ne znaju kada će tačno biti donet u parlament i kada će početi poslanička rasprava o njemu, ostave nacionalne penzije i da se iz procedure što je moguće više isključi tekuća politika.

"Taj broj može biti smanjen, ali oni ljudi koji su ceo život negde doprinosili moraju biti nagrađeni, to je bila jedna od sugestija na javnom čitanju zakona. Možda bi Ministarstvo kulture moglo da razmisli još jednom i da nešto od toga inkorporira u novi predlog", istakao je Prodanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva