:

:

TV Most

clock

Novembar 18, 2017   12:05

0

201

Bez formiranja ZSO nema nastavka dijaloga


"Rekla bih pre svega da EU insistira na onome što je već dogovoreno i u tom kontekstu treba posmatrati Prištinu koja izbegava foirmiranje ZSO. Teško da će dijalog biti nastavljen bez toga, zbog čega EU i insistira na tome", rekla je gostujući u Dnevniku RTS Aleksandra Joksimović.



U ovom trenutku se dešava pozicioniranje pred nastavak pregovora a do njega neće doći dok se ne formira nova vlade u Nemačkoj, smatra direktorka Centra za spoljnu politiku.



Kada je reč o pravno obavezujućem dokumentu između Beograda i Prištine a na kome Brisel insistira, Aleksandra Joksimović kaže se on pominjao i pre početka dijaloga. 



"Pravno obavezujući sporazum je odavno na dnevnom redu, ono što je još uvek nejasno je sadržina tog dokumenta. Bitno je da se ne očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Isto kao što sve članice nisu priznale Kosovo, tako to ne sprečava EU da vodi inegracije Kosova", objašnjava Joksimovićeva.



Pomaci u evrointegracijama često se mere u kontekstu regionalnog napretka zbog čega je saradnja za Srbiju ali i Evropu veoma bitna.



"Regionalna saradnja je bitna za dalji proces a to je podvučeno i na Berlinskom kongresu. U ovom trenutku postoji favorizacija Srbije što možda smeta nekim našim susedima. U sledećih godinu i po dana imamo mogućnost da napravimo značajan iskorak koji je važan i za nas i za EU jer je stabilan region ključan za bezbednost evropskog kontinenta", kaže direktorka Centra za spoljnu politiku.



Govoreći o mogućnosti da eventualno sa beogradskim budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, Joksimovićeva navodi da svaki izbori stavljaju neke teme "ad akta", što ih može odložiti na neki kraći period.



"Ali, izbori takođe mogu dati i legitimitet vlasti za nastavak započetih poslova", smatra Joksimovićeva.



 

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva