:

:

TV Most

clock

Jul 20, 2015   12:05

0

113

Bez dogovora ministara EU o raspodeli migranata

Ministri su se saglasili da počnu sa premeštanjem više od 32.000 migranata po 28-članoj Evropskoj uniji, ali se nisu dogovorili šta će sa preostalih 8.000, od ukupno 40.000 migranata koliko treba raspodeliti prema dogovoru koji su lideri EU postigli na samitu u junu, prenosi AFP.

"Imamo rešenje za premeštanje (migranata) u ovoj godini. Što se iduće godine tiče, nismo se još usaglasili, i o tome ćemo razgovarati u oktobru ili novembru", rekla je nemački državni sekretar Emili Haber obrativši se novinarima posle sastanka.

Evropska komisija je predložila raspodelu 40.000 migranata posle brodoloma migranata bez presedana u Mediteranu u aprilu, kada je poginulo skoro 800 ljudi.

Lideri EU su se potom saglasili sa tim predlogom, ali su se onda između njih javile ljute podele u vezi sa načinom njegovog sprovođenja, pošto su najpre odbacili obavezne kvote, a potom su počela i međusobna trvenja vezana za pitanje kako raspodeliti migrante.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU su danas iz Brisela najavili da bi u Budimpešti uskoro trebalo da se održi samit posvećen kretanju izbeglica preko Zapadnog Balkana.

U saopštenju objavljenom posle ministarskog sastanka posvećenog problemu izbeglica se ne precizira kada će konferencija biti održana, ali diplomatski izvori kažu da će se to najverovatnije desiti u septembru.

Statistike pokazuju da izbeglice iz Afrike, Azije i sa Bliskog Istoka sve ređe pokušavaju da se domognu teritorije EU prelazeći Mediteran i da je primat preuzela "balkanska ruta" koja preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije vodi do Mađarske i drugih članica EU.

Mađarska je najavila da će duž granice sa Srbijom podići četiri metra visoku ogradu kako bi sprečila izbeglice da ilegalno pređu granicu i zatraže politički azil.

Pre dva dana izgrađeno je prvih 175 metara "probnog dela" ograde blizu granice Mađarske sa Srbijom u čijoj su izgradnji od ponedeljka do subote bila uključena 43 vojnika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva