:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2015   12:05

0

144

Besplatni udžbenici samo za najsiromašnije

Javna rasprava u Skupštini o nacrtu zakona o udžbenicima privukla je veliki broj poslanika, što profesionalno, što privatno kao roditelje koji se nakon posla takođe susreću sa situacijom da lekcije u udžbenicima detetu nisu uvek jasne.

Poslanik Srđan Dragojević, kao roditelj može da posvedoči da naši udžbenici nisu uvek najbolji, da mogu da budu mnogo bolji, da ne forsiraju mehaničko učenje.

"Udžbenici jesu postali biznis, ali taj biznis ne bi smeo da bude na uštrb kvaliteta", naveo je Dragojević.

I posle mnogih izmena i usaglašavanja - zamerke su i dalje iste. Privatni izdavači tvrde Zakon o udžbenicima je zapravo zakon o izdavačima, prepisan iz Hrvatske, iako postoje bolji primeri, Zakon, kažu planira da ukine sve udžbenike koji su stvarani poslednjih deset godina, izuzetno je restriktivan i, kako tvrde, zapravo nesprovodiv.

Gordana Knežević iz izdavačka kuća "KLETT" kaže da zakon predviđa da izdavači apliciraju tada kada ministarstvo odluči.

"Dakle, mi ne možemo da stvaramo u nekom prirodnom procesu, ne, nego će oni odjedamput u četiri godine objaviti konkurs i dati nam četiri meseca. Pritom, izdavači treba da daju menicu i ukoliko ne uradi ono što je zapravo nemoguće uraditi, povlači im se novac i daje se Zavodu za udžbenike, a ukoliko Zavod to ne uradi, ne postoje nikakve konsekvence", rekao je Knežević.

Zavod za udžbenike zadovoljan je predloženim zakonom. Poriče da je u povlšćenom položaju.

Goran Pavlović iz Zavoda za izdavanje udžbenika kaže da će novi zakon da donese veći red.

"Bilo je u prethodnih godina primedbi i od Agencije za borbu protiv korupcije pogotovo na proces akreditacije i na proces odabira udžbenika u školama. Prisutno je da nastavnike motivišu izdavači da se odluče baš za njihov udžbenike nekim poklonima ili na neki drugi način", ističe Pavlović.

Svi izdavači imaju jednaka prava, tvrde nadležni. Novi zakon striktno zabranjuje bilo kakve poklone izdavača nastavnicima. Svi udžbenici za jedan predmet pregledaće se u jedno vreme, a ocene će biti javno dostupne.

Pomoćnik ministra prosvetem, nauke i tehnološkog razvoja Zorana Lužanin kaže da svi izdavači koji su dobili zeleno svetlo su dužni da dostave po jedan primerak školskim upravama, tada nastavnik koji želi da izabere, može da ode i da na miru izabere onaj udžbenik koji je po njegovom mišljenju najbolji za učenike.

Izdavači čiji su udžbenici odabrani, imaju obavezu da ih štampaju i na jezicima nacionalnih manjina.

Što se tiče prijava za besplatne udženike, nadležni apeluju na razredne starešine da kontaktiraju roditelje koji ispunjavaju postavljene kriterijume i prijave se na konkurs. Besplatni udžbenici ubuduće se neće vraćati, već ostaju u trajnom vlasništvu učenika.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva