:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2017   12:05

0

115

Berze obaraju novi rekord

Svetske berze su zabeležile rast pošto je raspoloženje investitora poboljšano znacima daljeg jačanja tržišta rada u SAD, naveo je Asošiejted pres.

Sva tri indeksa na Vol stritu završila su jučerašnje trgovanje dostizanjem još viših nivoa od jučerašnjih rekordnih. Dau Džons je porastao za 0,3 odsto i dostigao nivo od 21.206 poena. Standard end pur 500 završio je dan u plusu od 0,4 odsto i dostigao nivo od 2.439 poena. Nasdak je porastao za 0,9 odsto na nivo od 6.306 poena.

U Evropi je nemački indeks DAX porastao za 1,3 odsto, francuski CAC 40 za 0,5 odsto, a britanski FTSE 100 za 0,1 odsto.

Azijske berze dan su završile s dobicima. Japanski indeks Nikei 225 porastao je 1,6 odsto i došao do najvećeg nivoa od avgusta 2015. godine, javio je AP. Južnokorejski Kospi porastao je 1,2 odsto, hongkonški Hang seng 0,4 odsto, a šangajski kompozitni indeks 0,1 odsto.

Cene nafte su pale pošto investitori računaju da će odluka američkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama dovesti do povećanja proizvodnje nafte i gasa u toj zemlji, javio je AP.

Prema podacima Blumberga, vrednost referentne američke nafte pala je za 1,1 odsto, na 47,8 dolara po barelu, a nafta Brent je pojeftinila 1,0 odsto, na 50,1 dolara po barelu.

Prinosi na američke obveznice dostigli su danas najniži nivo od sredine novembra posle objavljivanja izveštaja o otvaranju novih radnih mesta u maju u SAD, navodi AP.

Danas je objavljeno da je u maju otvoreno oko 138.000 novih radnih mesta u SAD, što je znatno manje od očekivanog, a negativno je uticalo i to što je vlada SAD saopštila da je u martu i aprilu otvoreno manje radnih mesta nego što je ranije rečeno. Uprkos tome, stopa nezaposlenosti pala je na 4,3 odsto, što je njen najniži nivo od 2001. godine.

Većina analitičara smatra da je i aktuelni broj novih radnih mesta dovoljno velik da američke Federalne rezerve mogu da podignu referentnu kamatnu stopu na sastanku za dve nedelje.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva