:

:

TV Most

Foto: screenprint

clock

Jun 19, 2018   20:16

0

186

Berlin i Pariz se dogovorili o novom budžetu za zemlje evrozone


Nakon što je sprečila raspad koalicije s bavarskom Hrišćansko-socijalnom unijom, koja zahteva znatno oštriju izbegličku politiku, kancelarka Merkel razgovarala je sa francuskim kolegom o merama za zaustavljanje priliva ilegalnih migranata u Evropu. 


"Podržavamo planove Evropske komisije i austrijske vlade o jačanju zaštite spoljnih granica, tako što ćemo osnažiti rad evropske agencije Fronteks i povećati broj njenog osoblja. želimo evropski odgovor na migrantsku krizu i solidarnost među zemljama članicama Unije", kaže kancelarka Nemačke Angela Merkel.


 


Dugo najavljivana reforma evrozone i Evropske unije, koju zastupa francuski predsednik, dobila je zeleno svetlo najmoćnije evropske političarke.


 


"Odlučili smo da otvorimo novo poglavlje za evrozonu. Budžet će biti realan i postaće operativan 2021. Njime ćemo moći da pomognemo zemljama članicama koje imaju finansijske poteškoće", kaže francuski predsednik Emanuel Makron.


 


Makron, koji želi da reformiše Evropsku uniju pre odluke o prijemu novih članica, saglasan je sa kancelarkom da će promene unutar evrozone podstaći nove investicije.


 


Najavljuju promene i u Evropskoj komisiji, odnosno smanjenje broja komesara.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva