:

:

TV Most

clock

April 29, 2018   12:05

0

122

Beograd postaje centar sveta - Alibaba ima veliki plan

Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima oformljen Savez za e-sport, i jedina koja ima priliku da bude lider ovog dela Evrope kada se govori o takmičenju u igranju kompjuterskih igara u realnom vremenu. Igranje igrica postalo je sport u Srbiji, poput fudbala ili košarke.
 
U kineskom gradu Haikou, gde je nedavno održano finale takmičenja u Svetskim elektronskim sportskim igrama, predstavnici našeg Saveza sastali su se sa predstavnikom kineske kompanije “Alisport” Džejsonom Fungom. “Alisport” je jedna od ćerki internet-kompanije “Alibaba grupe”, koja je najveći sponzor Međunarodnog olimpijskog komiteta (84, 800 miliona dolara do ove godine), a deo tog sponzorskog ugovora je da se napravi olimpijski format za e-sport. 
 
"Njihova ideja sada je da Srbiju, gde je e-sport priznat kao grana sporta sa disciplinama, iskoriste kao početnu tačku za njegovo širenje", objašnjava Dalibor Marinović, generalni sekretar Srpskog e-sport saveza, pišu Večernje novosti. 
 
"Kinezi žele da Svetske elektronske sportske igre prošire na Evropu sledeće godine. Prednost Beograda je u tome što se u radijusu od 500 kilometara nalaze svi glavni gradovi zemalja bivše Jugoslavije. Zato žele da naša prestonica postane regionalni centar za elektronske sportove", objašnjava on. 
 
Marinović navodi da će se upravo preko Svetskih e-sport igara zemlje kvalifikovati za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. i u Los Anđelesu 2028. Nacije koje žele da učestvuju, moraće da oforme svoje timove. To znači da savezi u svim zemljama moraju da se formiraju za dve-tri godine najkasnije. U celom svetu sada ih ima oko 100, pa ostale države žure da ih naprave. Tako će, na primer, zemlje u regionu od našeg Saveza dobijati instrukcije kako da to urade. 
 
U Srbiji trenutno ima pet e-sport klubova, sa 700 registrovanih igrača. U proseku, takmičari su stari oko 20, 22 godine. Najveći uspeh je taj što je naša reprezentacija 2015. osvojila nezvanično prvenstvo održano u Koreji, gde je učestvovalo 45 zemalja.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva