:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2017   12:05

0

208

Beograd: Otvorena izložba "112 godina kineskog filma"


Ceremonija je započela presecanjem vrpce u izložbenom prostoru u prizemlju novog zdanja Kinoteke, gde je izloženo 80 plakata i drugih eksponata.




Vrpcu su zajedno presekli predstavnik ambasade NR Kine u Beogradu Tian Išu, pomoćnik ministra kulture Srbije za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković, zamenik direktora Kineskog muzeja filma Vang Cjen i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.



Otvaranje izložbe nastavljeno je na poslednjem spratu Kinoteke, gde je zamenik direktora Kineskog muzeja filma Vang Cjen istakao da "iako su Srbija i Kina geografski udaljene zemlje, ipak prijateljstvo dva naroda je duboko i dugo".



Cjen je podsetio da je prošle godine, prilikom posete predsednika Kine Si Đinpinga i susreta sa tadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, uspostavljena bliska kulturna saradnja i podstaknut pravac učvršćivanja kinesko-srpskog prijateljstva.



On je dodao da su sada došli sa izložbom "kako bi učinili da film postane unutrašnji glas dva naroda i nit koja povezuje zajednička osećanja".



"Danas smo došli u Srbiju, da u prelepom Beogradu koji ima bogatu i dugu istoriju i kulturu, održimo izložbu o istoriji kineskog filma, prikažemo projekcije najboljih kineskih filmova i održimo predavanja o kineskom filmu. Verujemo da će srpska publika još bolje upoznati Kinu, kineski narod i da će se kinesko-srpsko prijateljstvo u narodu još više učvrstiti", poručio je Vang Cjen.



On je Kinoteci poklonio figure od svile koje prikazuju scene iz prvog kineskog filma "Bitka na Dingjunšanu" i iz jugoslovenskog filma "Most", dok je Ambasadi Kine u Beogradu darovao model sa svilenim figurama koje prikazuju scenu "Marš dobrovoljaca" i "Igru senki".



Išu je rekao da će izložba predstaviti 112 godina dug razvoj i napredak kineskog filma, kao i značajne ustanove i izvanredne ličnosti iz različitih perioda istorije.



On je primetio da se, uporedo sa razmenom u oblasti politike, ekonomije, produbljuje saradnja Kine i Srbije i u oblasti kulture.



"Ova izložba predstavlja strateški koncept inicijative 'Jedan pojas - Jedan put' koji je predložio predsednik Si Đinping, kojom se podstiče sveobuhvatno produbljivanje i razvoj kinesko-srpskih odnosa, jača kulturna razmena, a cilj izložbe je da ojača međusobno razumevanje i razmenu darova naše dve zemlje. Verujem da organizovanjem kulturnih manifestacija možemo dalje unaprediti prijateljstvo Kine i Srbije, razmenu ideja i podsticati međunarodnu naklonost", ocenio je Išu.



Masliković je konstatovao intenzivnu i plodotvornu saradnju Kine i zemalja Jugoistočne Evrope, gde Srbija ima veliku ulogu i ocenio da "prijateljstvo naših naroda treba stalno pominjati i isticati".



"Današnja izložba plod je aktivne i veoma razvijene saradnje dva ministarstva nadležna za kulturu i dve nacionalne institucije zadužene za čuvanje audio-vizelnog nasleđa pre svega filma i izuzetna je čast za Srbiju da smo se ovom saradnjom pridružili i pažljivo izabranim svetskim kulturnim prestonicama u kojima je izložba gostovala u Rusiji, Belorusiji, Švajcarskoj i SAD", istakao je Masliković.



On je podsetio da filmska industrija u Srbiji ima duboke korene i predstavlja značajan faktor kulturne politike, kulturnih industrija i predstavljanje srpske kulture u svetu i dodao da su ponosni što je Kina prepoznala kvalitet srpske kinematografije i što saradnja Kine i Srbije u oblasti filmske industrije postaje deo kompleksne i sveobuhvatne saradnje.



Pantelić je rekao da je izložba autorke Vang Hunhue podeljena u dve velike celine: prvi deo predstavlja istorijat kineskog filma, a drugi je omaž partizanskim filmovima iz bivše Jugoslavije.



Istorijat kineskog filma predstavljen je na plakatima (dvojezično - kineski i srpski), a posetioci će biti u prilici da dobiju objašnjenja o tradicionalnoj izradi tih plakata čija je osnova od svile.



U vitrinama su izložene figure, takođe izrađene od svile, kao i skulpture od gline, koje predstavljaju scene: "Igra senki" iz doba kineske dinastije Han, scena iz prvog kineskog filma Bitka na Dingjunšanu i nastanak kineske himne "Marš dobrovoljaca".



Direktor Jugoslovenske kinoteke podsetio je da kineska publika izuzetno voli jugoslovenske filmove i dodao da tu ljubav treba i dalje negovati i predstaviti im nove srpske autore i njihova ostvarenja. 



Pre otvaranja izložbe, koja se može pogledati do 8. oktobra, u Svečanoj sali Kinoteke prikazan je novi kineski film "Kung-fu Joga", sa Džeki Čenom u glavnoj ulozi.



U istoj sali sutra će biti prikazani filmovi "Kralj majmuna" (1963), "Tibetanska ljubavna priča" (2010), "Pripadao sam tebi" (2016) i "Operacija Mekong" (2016), a o istorijatu kineske kinematografije govoriće profesorka Ruo Jian Pan iz Instituta za film u Pekingu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva