:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2015   12:05

0

184

Beograd od danas diplomatska prestonica Evrope

Skup u Beogradu pada u godini kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsedavanje Srbije tom organizacijom.

Na skupu će, kako je najavio, učestvovati 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera.

Delegati u Beograd počinju da stižu sutra kako bi učestvovali na pripremnim sastancima.

Prema rečima predsedavajućeg OEBS i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, to je najveći skup koji se u Srbiji organizuje posle Samita nesvrstanih 1989. godine, a Srbija je posle dugog niza godina pokazala da može da predsedava jednom ozbiljnom organizacijom i da bude ozbiljan međunarodni faktor.

Srbija dočekuje kraj mandata na čelu OEBS-a sa veoma dobrim ocenama raznih međunarodnih foruma i povećanim ugledom u međunarodnoj zajednici, rekao je Dačić u intervjuu za "Politiku".

"Potvrda za to je ministarski savet u Beogradu na koji će na naš poziv doći gotovo svi najvažniji svetski igrači i to bez obzira na činjenicu da među njima na vladaju baš najbolji odnosi", istakao je on.

Tokom Ministarskog saveta biće održani brojni bilateralni susreti među predstavnicima delegacija.

Skup se održava u trenutku kada su svet potresli teroristički napadi na Pariz koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajedničkih napora kako bi se pobedio terorizam i osigurala bezbednost, a takođe i u atmosferi zategnutih odnosa na međunarodnoj političkoj sceni posle turskog obaranja ruskog borbenog aviona Su-24.

U tom kontekstu ponovi su aktuelizovani i helsinški principi, na kojima, kako se zalaže Srbija, treba zajednički raditi kako bi oni bili potvrđeni i ojačani i bilo otežano njihovo kršenje.

Prema Dačićevim rečima, svoj dolazak najavili su ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut ÄŒavušoglu, koj će se sresti u Beogradu prvi put posle obaranja ruskog vojnog aviona.

"Da li će oni imati bilateralni sastanak ne znam, oni sami zakazuju te razgovore. I Federika Mogerini je rekla da će se sastati sa Lavrovom i razgovarati o zajedničkim potezima u borbi protiv ISIL-a", rekao je Dačić.

Na pitanje šta bi smatrao uspehom na ovom samitu, Dačić je rekao: "Pretpostavljam da će se sresti Keri i Lavrov. Tu će biti na stotine bilateralnih sastanaka između različitih ministara, ali i sa našim premijerom i predsednikom."

Skup će biti održan uz najviše mere bezbednosti, imajući u vidu aktuelnu situaciju, a među glavnim temama biće borba protiv terorizma, ali i migrantska kriza.

Ministarski sastanak OEBS biće održan u beogradskoj Areni koja je pretprela značajne izmene i pretvorena je u konferencijski centar koji će primiti više od 1.000 predstavnika delegacija i preko 40 ministara spoljnih poslova.

Tim povodom u Areni je izgrađeno 10 sala za sastanke ukupnog kapaciteta 1.700 mesta, a preuređeno 11 prostorija za bilateralne susrete u prizemlju.

Sale za sastanke su opremljene potrebnom audio i vizuelnom tehnikom - 3.000 slušalica, 650 mikrofona, 12 video projektora, 130 televizora - kao i 29 prevodilačkih kabina na šest zvaničnih jezika.

Na drugom i četvrtom nivou, izgrađeno je 111 kancelarija, a na trećem preuređeno 70 loža u radne kancelarije.

"Postoje standardi OEBS, koji moraju da se ispune u tehničkom, telekomunikacionom i bezbednosnom smislu da bi se organizovala konferencija", rekao je Dačić.

Što se tiče smeštaja delegata koristiće se usluge 19 hotela koje će platiti sami delegati, dok smeštaj šefova delegacija obezbeđuje Srbija kao zemlja domaćin.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva