:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2018   12:05

0

221

Beograd, jedna od kulturnih prestonica Evrope


"Svi građevinski radovi unutar Narodnog muzeja završavaju se 31. marta. Narodni muzej je kulturno dobro od velikog značaja. Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da ćemo Narodni muzej otvoriti 31. marta i za taj trenutak smo spremili nekoliko izuzetnih iznenađenja kao što su okolnosti u kojima će publika ulaziti i izlaziti iz našeg zdanja. Publika će ulaziti iz Vasine ulice kao što je to bio i slučaj i pre rekonstrukcije, a novina je izlaz za posetioce prema Trgu Republike", kazala je Borić Brešković.




Ona je dodala da je će koncept izlaganja artefakata u Narodnom muzeju ići u susret publici.



"U atrijumu će se naći arheološka i numizmatička postavka, a na prvom spratu srednjevekovno nasleđe i kultura kao i artefakti iz 18. i 19. veka. Na drugom spratu biće umetnost 20. veka, ali i fantastičan izbor iz muzejske zbirke strane umetnosti. Narodni muzej biće jedan od simbola autentične evropske prestonice kulture u šta Beograd izrasta", kazala je Borić Brešković.


Direktorka Nacionalne fondacije za igru i osnivač Beogradskog festivala igre, Aja Jung ističe veliko zadovoljstvo jer prisustvuje završnim radovima u Narodnom muzeju baš kao što je to bio slučaj u Muzeju savremene umetnosti.



"Čini mi se da je često opravdanje za različite neuspehe kod nas u sferi kulture bila upravo činjenica da su nam dva najvažnija muzeja zatvorena. Verujem da možemo da su radujemo prostorima rekonstruisanih muzeja i da mislimo o sadržajima u njima", kazala je Jung i dodala da još nekoliko institucija kulture u Beogradu privode kraju rekonstrukciju svojih prostora.



"Beograd može da se ponosi institucijama kulture koje imaju svoju tradiciji i neverovatan karakter koji na izuzetan način ispisuju našu istoriju. Smatram da kvantitet nije presudan u odnosu na kvalitet nekog festivala i mogućnost da te smotre umetnosti pričaju o nama. Imamo sadržaje i manifestacije koje Beograd jasno pozicioniraju na mapu evropskih prestonica Evrope", kazala je Jung.



Ona je napomenula da kod nas dolaze relevantni umetnici iz sveta i regiona.



"O njihovom stvaralaštvu se dugo priča posle njihovih nastupa. Važno je i da ohrabrimo naše mlade umetnike i pružimo im mogućnost da rade na kvalitetu njihovih programa kako bi galerije, muzeji, pozorišta, festivali... mogli da se ponose publikom", kazala je Jung.



Slobodan Nakarada je naglasio da kultura ne pripada bilo kojoj političkoj partiji već građanima.



"Rekonstrukcijom i otvaranjem Narodnog muzeja građanima se vraća ono što im pripada. Rekonstrukcija i spektakularno otvaranje Muzeja savremene umetnosti takođe je bilo namenjeno građanima. To je najvažnija poruka svima koji veruju da Beograd postaje jedna od upečatljivih kulturnih prestonica Evrope" kazao je Nakarada.



Tasovac je najavio gradnju nove koncertne dvorane, odnosno zgrade Filharmonije, između Palate Srbija i tržnog centra Ušće, na osnovu međunarodnog konkursa za idejno rešenje.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva