:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2015   12:05

0

169

Beograd diplomatska prestonica Evrope

Slobodan Vukčević iz Ministarstvo spoljnih poslova rekao je u Dnevniku RTS-a da radni sastanci služe za usavršavanje stavova i pripremanja odluka koje se usvajaju na Savetu, koji će se održati 3. i 4. decembra.

"U petak očekujemo usvajanje važnih odluka", napominje Vukčević.

Skup u Beogradu pada u godini kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završšnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsedavanje Srbije tom organizacijom.

Na skupu će učestvovati 57 zemalja članica OEBS-a, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera.

Delegati u Beograd stižu i danas kako bi učestvovali na pripremnim sastancima.

Tokom Ministarskog saveta biće održani brojni bilateralni susreti među predstavnicima delegacija.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić tokom popodneva imaće odvojene susrete sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom.

Kako je najavila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima, Vučić će se prvo u 17 sati sastati sa Lajčakom, a potom u 18.45 sa Kerijem.

Skup se održava u trenutku kada su svet potresli teroristički napadi na Pariz koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajedničkih napora kako bi se pobedio terorizam i osigurala bezbednost, a takođe i u atmosferi zategnutih odnosa na međunarodnoj političkoj sceni posle turskog obaranja ruskog borbenog aviona "Su-24".

U tom kontekstu ponovi su aktuelizovani i helsinški principi, na kojima, kako se zalaže Srbija, treba zajednički raditi kako bi oni bili potvrđeni i ojačani i bilo otežano njihovo kršenje.

Skup će biti održan uz najviše mere bezbednosti, imajući u vidu aktuelnu situaciju, a među glavnim temama biće borba protiv terorizma, ali i migrantska kriza.

Ministarski sastanak OEBS biće održan u beogradskoj "Areni" koja je pretprela značajne izmene i pretvorena je u konferencijski centar koji će primiti više od 1.000 predstavnika delegacija i preko 40 ministara spoljnih poslova.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva