:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2018   10:43

0

179

Belgija i Engleska za treće mesto na Mundijalu


Biće ti njihov 23. međusobni meč, drugi na ovom Svetskom šampionatu. Već su se sastali u trećem kolu grupe G na ovom turniru, kada je Belgija golom Januzaja savladala Englesku sa 1:0.




Pre ovog šampionata, Belgija i Engleska prvi put su igrale na Svetskom kupu u Švajcarskoj 1954. kada je bilo 4:4 u grupnoj fazi nadmetanja, dok su u Italiji 1990. ova dva tima igrala u osmini finala i tada su Englezi golom Dejvida Plata u pretposlednjem minutu drugog produžetka slavili sa 1:0 i na kraju došli do polufinala i četvrtog mesta na svetu.


Englezi su jedinu titulu šampiona Sveta osvojili 1966. kada je prvenstvo organizovano u njihovoj zemlji, a upravo pomenute 1990. u Italiji poslednji put su odigrali utakmicu za treće mesto i to protiv domaćina Italije, i tada su izgubili sa 2:1.



Belgijanci su takođe jednom igrali utakmicu za treće mesto na Svetskom prvenstvu 1986. u Meksiku, kada su ih pobedili Francuzi posle produžetaka sa 4:2. Bio je to najveći uspeh u istoriji Belgijskog fudbala, a sada imaju priliku da odu korak dalje i prvi put postanu treća reprezentacija planete na najznačajnijem fudbalskom turniru.



Belgijanci su imali seriju od pet pobeda za redom. Najpre su u grupi pobeđivali Panamu, Tunis i Englesku, a potom u osmini finala Japan sa 3:2, te Brazil u četvrtfinalu rezultatom 2:1. Nakon toga je usledilo polufinale sa Francuzima u kojem su posle tih pet trijumfa poraženi sa 1:0 i sada je pred njima ispit generacije koju na terenu predvode Lukaku, De Brujne i Azar, a sa klupe trener iz Španije Roberto Martinez.



Sa druge strane, Englezi su u grupi deklasirali Tunis i Panamu, poraženi su od Belgijanaca, a potom su u nokaut fazi nadmetanja najpre u osmini finala bili bolji od Kolumbije posle penala, a potom i od Šveđana u četvrtfinalu u kojem su slavili sa 2:0. Usledilo je šokantno polufinale sa Hrvatskom u kojem su Englezi vodili sa 1:0, ali su na kraju poklekli u produžecima i taj meč su izgubili sa 2:1.



Belgija je pre početka ovog turnira bila na trećem mestu na Fifinoj rang listi, dok su Englezi bili na poziciji broj 12.



U dosadašnja 22 međusobna duela, Engleska je zabeležila 15 pobeda, pet puta bilo je nerešeno dok su Belgijanci ostvarili samo dve pobede.



Glavni arbitar susreta biće Iranac Alireza Fagani.



Englezi čekaju punih 28 godina da osvoje treće mesto na svetu - Belgijanci čak 32 godine na ovu priliku, i nema sumnje da će oba tima dati sve od sebe da dođu do medalje, odigraju za prestiž i čast, ali i potvrde klasu u duelu sa velikim rivalom.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva