:

:

TV Most

Foto: Iz filma Milica Dragana Elčića

clock

April 09, 2015   15:11

0

145

Beldoks: Tri filma sa KiM, sedam premijera


To su u izjavi TV Most najavili osnivač i direktor Beldoksa Mladen Vušurović, programski savetnik festivala Ognjen Glavonić, koji je predstavio međunarodni program i reditelj Hadži Aleksandar Đurović, selektor filmova u domaćoj konkurenciji.

Festival će biti svečano otvoren u velikoj dvorani SC filmom "Šuma" Siniše Dragina, a zatim će biti prikazan dobitnik Oskara "Citizenfour: dosije Snouden".

Zatvaranje i dodela nagrada je takođe u SC, gde će na kraju biti prikazan film "Pako de Lusija: putovanje".

Beldoks u osmoj godini postojanja ponovo donosi nagrađivane dokumentarce iz celog sveta, istovremeno promovišući najistaknutije dokumentariste sa ovih prostora, istakao je Vušurović i dodao da je optimista pred novi Beldoks, mada je brinuo posle odličnog prošlogodišnjeg festivala kako ponoviti uspeh.

Ipak, uspeli smo da obezbedimo kvalitetne filmove, dobro smo pozicionirani i u odnosu na program i u odnosu na gledaoce, stekli smo vernu publiku, a sve više radimo na industri platformi za domaću dokumentaristiku, rekao je on.

Na pitanje Tanjuga da li je Beldoksu deo programa "preuzeo" Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), koji je prošlog meseca održan po novom konceptu, odgovorio je da to ne oseća kao konkurenciju jer oba festivala rade u interesu dokumentarnog filma i stvaralaca.

"Uvažavam BFDKF kao najstariji festival te vrste. Pratio sam ga i uživao. Predlagao sam i saradnju, ali mi smo privatna inicijativa, a oni državna manifestacija pa su malo sporiji u organizaciji. Rivalitet je zaživeo, ali to je i poželjno, zar nismo skinuli komunizam", rekao je Vušurović, uz napomenu da će se Beldoks možda ubuduće pomeriti na septembar.

Iako su ova dva festivala sada vremenski blizu uspeli smo da obezbedimo ubedljiv program. U domaćoj selekciji imamo čak sedam srpskih premijera filmova koji su već bili na važnim svetskim festivalima. Takođe imamo saradnju sa partnerima u regionu, Italiji, Nemačkoj i drugim zemljama da se u njihovim bioskopima prikazuju srpski dokumentarci sa Beldoksa, izjavio je on.

Međunarodni program donosi pravu poslasticu: "Sitizenfor: dosje Snouden" donosi insajdersku perspektivu "špijunske afere stoljeća.

Beldoks su pomogli Sekretarijat za kulturu Beograda, Ministarstvo kulture Srbije, Gete institut, ambasade Švajcarske, Izraela...

V.d. direktora Doma omladine Marko Stojanović rekao je da je ta ustanova logičan domaćin Beldoksa, jer bira kvalitetne programe, a na ovaj način i podržava domaću dokumentarnu produkciju. Za našu mladu publiku važan je i obrazovni deo, kroz master klasove na Beldoksu, dodao je on.

U odabiru programa je pored Glavonića i Đurovića učestvovao i reditelj Danilo Nikolić.

Međunarodna selekcija ima tri programa - glavni takmičarski, panorama i muzički dokumentarac, a domaća dva - takmičarski i panorama.

Raznovrsni filmovi donose intrigantna predanja o ljudima sa društvene margine, razotkrivajuća, insajderska poniranja u velike političke i istorijske prevrate, ali i esejističke izlete u udaljene umetničke žanrove.

Pored dobitnika Oskara za najbolji dokumentarac, tu su i najnovija ostvarenja živih legendi dokumentarizma - Sergeja Loznice, Džošue Openhajmera, Mihaela Madsena i drugih.

"Citizenfour: dosije Snouden" donosi insajdersku perspektivu velike špijunske afere. "Poseta" Madsena predstavlja humorističko-filozofsku parabolu o potencijalnom kontaktu sa vanzemaljcima. Openhajmerov "Pogled tišine" počinje tamo gde se njegov prethodni film, slavom ovenčani "Čin ubistva" završava, a po jednoglasnoj oceni svetskih kritičara, uspeva i da ga prevaziđe.

"Doživotne robije" Nurit Kedar nude sagu o ekstremnim nacionalističko-verskim podelama u okviru najuže porodice, dok nas "Usputna stanica" Kaveha Bakhtiarija upoznaje sa očajničkim, hazarderskim akcijama grupe iranskih ilegalnih imigranata u Atini.

U srpskom programu pažnju privlači dobitnik nagrade u Nionu - Draginova "Šuma", o prisluškivanju Tita od strane Čaušeskuovih obaveštajaca, zatim priča o haškom zastupniku "Srpski advokat", pa "Flotel Evropa", "Daljine", "Krš", srpsko-američka koprodukcija o životu na Kosovu "Stranac iznutra".

Tu su i "Jovica i njegovi zubi", "Biti ili ne, Ivan Hiti", "Dug u krvi" i "1973".

Najbolji srpski dokumentarac izabraće žiri koji čine reditelj Dragan Nikolić (pobednik Beldoksa 2014), književnik Muharem Bazdulj, profesor Gordana Vuković Nikolić i producent Igor Šanjević.

Novčanu nagradu u iznosu od 120.000 dinara autorima pobedničkog ostvarenja uručiće predstavnik kompanije "Di&Ma Vision" iz Beograda.

Muzički dokumentarci upoznaće publiku sa životom i stvaralaštvom genijalnog, ali neobuzdanog Eliota Smita ("Nebo te obožava"), sa uličnim muzičarima iz svih krajeva sveta (deo je sniman i u Knez Mihailovoj u Beogradu), sa umećem Paka de Lusije.

Panorama okuplja filmove čija estetika biva donekle podređena aktuelnosti i značaju obrađene tematike, a koji na inspirativan način dokumentuju raznolikost današnjeg sveta. Raspon tema je od ispitivanja teorija o nastanku kosmosa u filmu "CERN", preko politički relevantnih priča "Tanka linija nade" i "Pepe Muhika - lekcije iz cvetne leje", do porodične sage nemačke Jevrejke jugoslovenskog porekla "Titove naočare", snimljene po istoimenoj knjizi.

Gost Beldoksa biće ukrajinski reditelj Sergej Loznica koji u aktuelnom filmu "Majdan" prenosi autentičnu atmosferu sa centralnog trga u Kijevu tokom nedavnog prevrata. On će se obratiti publici, održaće nekoliko predavanja, a festival će prikazati njegovu retrospektivu.

Na listi gostiju su i čuveni Openhajmer, kao i Kristjan Fraj, Mina Mileva, Vesela Kazakova, Maksimilijan Pleto, Bruno Frič, Adriana Altaras, Regina Šiling, Alin Šmid, Keveh Bakhtiari, Mari-En Hildbrand, Nurit Kedar, Samir Riad Džamal Aldin.

Ulaznice za SC po ceni od 400 dinara već su u prodaji. Karte za DOB i DKC koštaće 200 dinara.

Izvor: Tanjug, TVmostinfo

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva