:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2017   12:05

0

217

Bećkoviću uručena nagrada "Marko Miljanov"

Bećković je ovom prilikom rekao da je veoma ponosan što je dobio nagradu koja nosi ime Miljanova, najslavnijeg primera čojstva i junaštva i najsvetlijeg obraza među Srbima.

"Imenjak apostola Marka ispisao je jevanđelje čim je naučio da piše u svojoj pedesetoj godini. Tako je nastao novi gorski vijenac moralnih podviga. Kad je vojvoda Marko postao razvojvoda i ostao sam, jedino društvo su mu bili pero i mastilo. U besudnoj zemlji izbrojao je samo 70 primera čojstva i junaštva i sa tih 70 poslao u zaborav neizbrojna nečoveštva i nejunaštva. Rukopis je izgledao kao EKG njegove duše. Simi Matavulju i Ljubomiru Kovačeviću, ostalo je samo da dodaju velika slova, tačke i zapete pa da se izlije remek-delo koje će postati jedini udžbenik etike, za sve razrede i sve škole i sva vremena, jer nikakvih novina u pogledu ljudske moralnosti nema i ne može biti", rekao je Bećković.

Pesnički testament koji je Bećković "krstio" naslovom "Prahu oca poezije", u kom se svaka od 46 celina završava stihom "Nebesima osijan pjesniče", po oceni predsednika Udruženja književnika Crne Gore Novice Đurića mogao bi se krstiti i kao Knjiga velike odanosti.

"Bećković i Njegoš su se izdvojili po "hlebu i jeziku", po misaonosti, estetici i bogastvu jezika u narodu znanom, svetu nepoznatom", rekao je Đurić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva