:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 30, 2015   12:05

0

115

Bećirović: Hrvatskoj preti izolacija

Direktor Instituta za međununarodnu politiku u Ljubljani (IFIMES) Zijad Bećirović kaže da u glavama hrvatskih političara još postoji ideja "velike Hrvatske", a s malim zemljama koje imaju takve komplekse teško je, kaže, razgovarati.

Bećirović je za TV Slovenija, preneli su hrvatski mediji, rekao i da u želji za izbornom pobedom hrvatska vlada zauzima "nacionalističke pozicije".

Pohvalio je, kako je rekao, umerene i spretne poteze slovenačkog premijera Mira Cerara, dok je za vladu hrvatskog premijera Zorana Milanovića rekao da je "najgora" do sada, te da popušta nacionalističkim pobudama zarad ostanka na vlasti, pa i po cenu izolacije zemlje i međunarodnog ugleda.

Bećirović je ocenio da povlačenje austrijskog OMV-a iz programa istraživanja u Jadranu zbog nerešenog graničnog sporazuma Hrvatske i Crne Gore najbolje ilustruje njegovu tvrdnju.

Prema njegovim rečima i Evropska unija teško komunicira sa Hrvatskom u kojoj je "velika politička polarizacija, neprimerena Uniji u kojoj vlada bogatstvo različitosti".

On je političku polarizaciju u Hrvatskoj ilustrovao primerom da predsednica države i premijer ne komuniciraju.

A to što je Sabor odluku o pokretanju postupka za izlazak iz arbitraže doneo jednoglasno, Bećirović je nazvao "refleksom iz 90-ih godina" i "napinjanjem mišića" prema Sloveniji.

Na žalost, dodao je, spor oko arbitraže najviše će štetiti ekonomskim intersima, a nije isključio ni mogućnost da slovenački turisti u Hrvatskoj butu izloženi incidentima.

Upitan treba li Slovenija da kao protivmeru posegne za blokadom Hrvatske u Šengenski prostor, Bećirović je rekao da se treba ponašati civilizovano.

"No, Hrvatska ima konflikte sa svim susedima i mnoge ilegalne prelaze s Bosnom i Hercegovinom na vrlo dugoj granici pa bi premeštanje Šengena sa slovensko-hrvatske na hrvatsko-bosansku granicu bilo riskantno za EU", smatra Bećirović koji, međutim, ne veruje da će Hrvatska tako brzo ući u Šengen kako najavljuju njeni zvaničnici.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva