:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Februar 13, 2018   12:05

0

193

BBC: U američkom napadu ubijeni Rusi?


Rusija nije potvrdila tu informaciju, koju su prvo preneli pojedini američki mediji. Amerikanci tvrde da su prošle nedelje ubili više od 100 boraca.



Kako su naveli američki zvaničnici, stotine boraca povezanih sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom napali su pozicije Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje pozdržavaju SAD u provinciji Deir el Zor. 



Prešli su navodno reku Eufrat, udarajući na bazi SDF, gde su bili prisutni i američki savetnici, piše BBC. 



Amerikanci su odgovorili vazdušnim i artiljerijskim napadom 7. februara terajući provladine borce da se povuku. 



Sirijski državni mediji preneli su da u napadima poginule desetine ljudi, a u međuvremenu rusko Ministarstvo odbrane navelo je da su sirijske provladine snage napadnute kada su povele operaciju protiv boraca takozvane Islamske države. 



CBS je prvi preneo, citirajući zvaničnike iz Pentagona, da su Rusi bili među provladinim borcima koji su napali bazu SDF. Verovatno se radi o najamnicima. 



“Ako su Rusi među onima koji su ubijeni to bi bio prvi put da su u američkom vazdušnom napadu u Siriji ubijeni Rusi“, rekao je reporter CBS Dejvid Martin. 



Više informacija o ubijenima počelo je da pristiže u danima nakon toga, a saradnici dvojice Rusa potvrdili su za BBC to da su borci ubijeni 7. februara. 



Oni su identifikovani kao Vladimir Loginov, Kozak iz Kaljiningrada, i Kiril Ananjev, radikalni nacionalista iz Moskve. 



Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina odbio je da iznese bilo kakve detalje. 



“Imamo informacije o ruskim oružanim snagama koji učestvuju u ruskoj vojnoj operaciji i podržavaju sirijsku armiju. Nemamo informacije o Rusima koji bi mogli da budu u Siriji. Predlažem vam da kontaktirate Ministarstvo odbrane. I naravno, morate da shvatite da mnoge zemlje imaju naše sunarodnike, Ruse i naravno da je teško dati detalje. Predlažemo vam da ne uzimate medijske navode kao primarni izvor“, rekao je Dmirij Peskov. 



Rusija je svoju vojnu operaciju u Siriji započela 30. septembra 2015. godine u znak podrške Asadovom režimu. Više od 45 ruskih vojnika je ubijeno u sukobu. 



Pre nekoliko dana ruski Suhoj-25 oboren je na teritoriji koja je pod kontrolom pobunjenika u Idlibu. Pilot je preživeo pad, ali je poginuo detonirajući granatu jer nije želeo da bude zarobljen.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva