:

:

TV Most

clock

April 17, 2015   12:05

0

203

Bartels: Srbija na poziciji neutralnosti

“To podrazumeva saradnju sa obe strane - dakle, i sa Ruskom federacijom i sa NATO”, rekao je Bartels u intervjuu za Radio slobodna Evropa.

Poseta Srbiji generala Bartelsa, višeg vojnog savetnika generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, deo je Individualnog akcionog plana partnerstva sa NATO, koji je Srbija potpisala, a koji je nedavno stupio na snagu.

Bartels je naveo da je IPAP Individualni akcioni plan partnerstva sa NATO savezom i osmišljen je, u konkretnom slučaju, u interesu i Srbije i NATO alijanse i da treba obezbediti takav razvoj sektora bezbednosti koji bi vodio interoperabilnosti srpskih oružanih snaga sa snagama NATO saveza.

Takođe, kako je objasnio, deo tog sporazuma je i razvoj kapaciteta srpskih oružanih snaga da reaguju u vanrednim situacijama, kao i unapređivanje njihovog potencijala za učešće u mirovnim operacijama.

IPAP predstavlja najviši oblik partnerske saradnje u okviru programa Partnerstvo za mir, ali, kao što visoki srpski zvaničnici ističu, bez namere da Srbija postane članica NATO.

General Bartels boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva