Vesti
Barišnjikov: Ispunjava me eksperimentalno pozorište

20:38, 21.04.2017

|

Izvor: RTS

Čuveni baletski igrač i koreograf, Mihail Barišnjikov, nastupa u okviru svojevrsne kode 14. Festivala igre u predstavi "Brodski/Barišnjikov" u Pozorištu na Terazijama. Ovaj čuveni umetnik za RTS kaže da nije treniran da bude klasični glumac, već klasični igrač. Ono što ga ispunjava je eksperimentalno pozorište.
Barišnjikov je karijeru započevo u Kirov baletu, da bi posle spektakularnog prebega u Kanadu 1974. postao nosilac repertoara Američkog baletskog teatra, a potom, Njujork siti baleta, kao i Nju Oak dens projekta čiji je i suosnivač.

Direktor je sopstvenog umetničkog centra koji promoviše multidisciplinarne umetnike.

Predstava "Brodski/Barišnjikov", koja se izvodi tri večeri u Pozorištu na Terazijama, nije plesna predstava već veoma ličan, intimni projekat zasnovan na poemama nobelovca Brodskog, njegovog dugogodišnjeg prijatelja.

Na pitanje zašto mu je važno da se na sceni izrazi i verbalno a ne samo kao igrač ili koreograf, Barišnjikov odgovara:

"To je prirodan nastavak. To sam svojevremeno radio u plesnom teatru. Većina reditelja me je koristila kao glumca koji može da se pomera ili igrača koji može da glumi. Zato je ovo moj prirodni prelazak u govorni svet".

Ističe da nije treniran da bude klasičan glumac.

"Treniran sam da budem klasičan igrač. Od moje mladosti, mojih tridesetih godina bio sam fasciniran ruskim pozorištem, odrastao sam uz klasično pozorište. Čitao sam dela Čehova, Dostojevskog, Turgenjeva, potom i zapadnih klasika. Nisam veoma obrazovan čovek, ali se osećam dobro u eksperimentalnom pozorištu i to je ono što me sada ispunjava", rekao je Barišnjikov.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design