:

:

TV Most

Foto: Vanjabor

clock

Januar 22, 2015   12:47

0

192

Banjaluka: Izložba zaostavštine partijarha Pavla

Izložba je podeljena u tri celine, koje patrijarha Pavla prikazuju kroz svetovni, monaški i period dok je bio prvi među jednakima, navodi se se u saopštenju Republičkog sekretarijata za vere.

Izložba "Svedočim, samo..." kroz fotografije i predmete koje je patrijarh Pavle svakodnevno koristio najbolje svedoči i prikazuje njegovu ličnost.

Pored ostalog, prenosi portal Istinito, biće izloženi šivaća mašina na kojoj je sebi šio odeću, alat kojim je popravljao svoje cipele, njegova obuća, radni sto, predmeti i knjige, odežde, ordenje, pribor za pisanje, panagije i naprsni krstovi, mantije, kaputi, obuća, čiviluk, alat, malo poznate fotografije, knjige...

Biće izloženo i ordenje dobijeno od Republike Srbije, Republike Srpske, Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve, kao i njemu dragi pokloni od poglavara drugih pravoslavnih crkava, te i panagija, naprsni krst i prikaz rođenja Isusa Hrista - dar Jerusalimske patrijaršije, kao i mnogi drugi darovi.

Poseban deo izložbe su predstavljanje misli, poruka i zabeleški pisanih patrijarhovom rukom, prepoznatljivim zelenim mastilom, a tu su i poruke koje je slao narodu Republike Srpske i BiH u više od 20 svojih poseta.

O svetovnom životu Gojka Stojčevića(svetovno ime) najbolje govore fotografije, od prve iz 1924. godine u školi u Kućancima, do onih sa školskim drugovima, prijateljima i rođacima, fotografisanim dok 1946. nije obukao monašku rizu u manastiru Blagoveštenje.

Izloženi predmeti deo su zaostavštine patrijarha Pavla koja se nalazi u manastiru u Rakovici kod Beograda.

Patrijarh Pavle preminuo je 15. novembra 2009. u 96. godini, a sahranjen je u porti manastira Rakovica.

Povodom sto godina od rođenja i pet godina od smrti patrijarha Pavla izložba je bila postavljena u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, odakle stiže u Banjaluku zahvaljujući inicijativi Sekretarijata za vere Vlade Republike Srpske i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, uz podršku Kabineta predsednika RS.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva