:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2016   12:05

0

178

Ban poziva na sprečavanje širenja ekstremizma

"Dugogodišnje iskustvo je dokazalo da su kratkovida politika, nedostatak rukovodstva, nespretni pristupi, jednostrano usmeravanje pažnje samo na bezbednosne mere i potpuno nepoštovanje ljudskih prava često samo pogoršali stvari", rekao je Ban u Generalnoj skupštini UN.

Ban je, iznoseći akcioni plan za sprečavanje nasilnog ekstremizma, istakao da svi gubimo odgovarajući bezumnom politikom na terorizam.

To je politika koja "okreće ljude jedne protiv drugih, otuđuje već marginalizovane grupe i ide na ruku neprijatelju", naveo je Ban.

"Potrebne su nam hladne glave i zdrav razum", istakao je Ban, prenela je agencija AFP.

Nekoliko zemalja primenjuje oštre mere protiv osuđenih džihadista, izriče im visoke zatvorske kazne i oduzima im državljanstvo, dodala je francuska agencija.

Banov akcioni plan predviđa širok spektar mera - od jačanja obrazovanja, do unapređivanja ljudskih prava da bi se borili protiv sistema regrutacije grupa kao što je Islamska država i Boko Haram čiji su plen nezadovoljni mladi.

Jedan od 79 predloga je i da se stranim borcima, koji su se pridružili Islamskoj državi, ponudi obrazovanje i mogućnost zapošavljanja da bi se vratili kući.

U ženevi bi u aprilu trebalo da se održi međunarodna konferencija o borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Prema podacima UN, više od 30.000 stranih boraca iz više od 100 zemalja članica te organizacije priključilo se ekstremistima, kao što je Islamska država, da bi se borili u Siriji, Iraku, Avganistanu, Libiji i Jemenu.

"Međunarodna zajednica ima sva prava da se brani od ove pretnje koristeći zakonita sredstva, ali posebnu pažnju treba da posvetimo rešavanju uzroka nasilnog ekstremizma", poručio je Ban.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva