:

:

TV Most

Foto: nspm.rs

clock

Februar 28, 2016   12:05

0

113

Ban: Nasilje i zapaljiva retorika na KiM zabrinjavaju

Ban Kimun je u redovnom tromesečnom izveštaju o radu Unmika, koji će biti razmatran na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN naveo da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da mu nema mesta u demokratskom društvu.

Na sednici će govoriti i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

U izveštaju o radu Unmika koji se odnosi na period od 16. oktobra 2015. do 15. januara 2016. Ban Kimun je ocenio da je takav razvoj doprineo zastoju u nekim aspektima primene sporazuma Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. kao i sporazuma postignutih 25. avgusta 2015.

Konkretno, dogovorene procedure i rokovi za uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu ispunjene.

Ipak, nedavna odluka Ustavnog suda u Prištini i obećanje vlade da će nastaviti proces uspostvaljanja Asocijacije/Zajednice u skladu sa odlukom Suda, predstavljaju važan korak ka brzom obnavljanju tih napora, navodi se u izveštaju.

S tim u vezi generalni sekretar UN je pozvao sve strane da udvostruče napore u interesu svih koji žive na Kosovu dodajući da pozdravlja obavezu koju su preuzeli i Priština i Beograd da u bliskoj budućnosti nastave dijalog na visokom nivou pod pokroviteljstvom EU.

U izveštaju se takođe pozdravlja značajan napredak u integraciji bivšeg osoblja srpske civilne zaštite u kosovske institucije uz ocenu da je to direktna posledica nastavka rada obe strane na primeni sporazuma postignutih u dijalogu, a na lokalnom nivou nastavak produktivne komunikacije gradonačelnika Severne i Južne Mitrovice o tekućim pitanjima uključujući i ona koja se tiču opštinskih granica.

Ban Kimun je ocenio da potpisivanje i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova sa EU označava prekretnicu u napretku ka evropskoj integraciji i jasno priznanje kosovskim institucijama za posao koji su obavile.

Pozvao je vladu i sve političke aktere da ostanu privrženi tom putu, bez obzira na brojne kratkoročne izazove i borbe.

U izveštaju se navodi i da je kao dokaz temeljnog opredeljenja za vladavinu prava na Kosovu nužna brza i odlučna akcija za potpuno uspostavljanje i operacionalizaciju Specijalnog suda.

Očekujem od svih strana da brzo nastave rad na okončanju preostalih koraka u skladu sa ustavnim amandamnima i zakonima koje je usvojila Skupština Kosova u avgustu 2015, naveo je Ban Kimun.

Ban Kimun je posebno pozdravio i incijative poslovnih lidera unutar privrednih komora Beograda i Prištine da ostave po strani političke probleme i da izgrade novu saradnju u poslovnoj zajednici uz ocenu da su njihovi napori dalekovida pouka.

Uz izveštaj Ban Kimuna koji će biti razmatran na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN priloženi su i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost o aktivnostima Euleksa u periodu od 16.oktobra do 15. januara kao i izveštaj zamenika genealnog sekrtetara NATO o međunarodnom bezbednosnom prisustvu na Kosovu za period od 1. oktobra do 31.decembra 2015.

Izvor: Beta,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva