:

:

TV Most

Foto: Balet bazel BFI

clock

April 09, 2015   12:05

0

112

Balet Bazel večeras zatvara Festival igre

Komad "Vreme leti" izvodi se uz muziku Johana Sebastijana Baha, a koreografiju, scenografiju i kostime osmislio je Johan Inger, koji se temom gubitka često i ona se pojavljuje u njegovim koreografijama od samog početka.

Konceptualno, ovaj komad je utemeljen na pravilu koje govori da svi proživljavaju iste faze kada neko ode - od neprihvatanja, emotivnog haosa i besa, straha i uznemirenosti do depresije i otuđenja od normalnog života.

Zatim, prema rečima Ingera, sledi nastavak kroz novo sagledavanje sveta i nas samih, odnosno prihvatanje gubitka. Ovaj komad treba da bude vrsta potrage ili putovanje ka prihvatanju.

Rođen u Stokholmu, Inger se školovao u švedskoj Kraljevskoj školi baleta i Školi nacionalnog baleta Kanade. Za Balet Bazel kreirao je još dva naslova “Kišni psi” (2011) i “Tempus Fugit” (2013).

Za komad "Udruženi rad" koreografiju, scenografiju i kostime Aleksandra Ekmana. Predstava se izvodi uz muziku Aleksandera Ekmana, E. Ziporina i tradicionalnu havajsku muziku.

"Udruženi rad“ je predstava koja ima ritam, na trenutke je komična, ali i konkretna, a prema rečima Ekmana, sam naslov zapravo najbolje opisuje ovo delo.

On smatra da je misija plesnog stvaraoca da iznenadi i učini da publika oseti nešto posebno ili bar na trenutak zaboravi svoje živote.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva