:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2016   12:05

0

116

Bajrović podneo krivične prijave i pozvao na hapšenje Dodika

Prethodno je Bajrović podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsednika SNSD-a Milorada Dodika i svih članova Komisije za referendum o Danu RS-a zbog narušavanja ustavnog poretka ove zemlje.

Bajrović, kako je preneo sarajevski portal Klix.ba, je raspisivanje referenduma o Danu RS, zakazanom za 25. septembar ocenio kao napad na ustavni poredak BiH.

Krivična prijava odnosi se na Milorada Dodika, kao predsednika SNSD-a te Siniše Karana, predsednika Komisije za referendum RS-a i Dragoljuba Reljića, Davora Å ešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Gorana Zmijanjca, Zdenke Gojković, Vojislava Gligića te Milana Petkovića, članove komisije za referendum RS-a.

"Navedene osobe su nalogodavci i saučesnici u pokušaju delovanja koje je direktno protivno Ustavu Bosne i Hercegovine, a koje ima za cilj napada na ustavni poredak zemlje. Naime, oni su direktno odgovorni za sazivanje nelegalnog referenduma na jednom delu teritorija Bosne i Hercegovine", istakao je Bajrović.

Dodao je da je u Ustavu BiH jasno navedeno da su odluke Ustavnog suda BiH "konačne i obvezujuće" za sve organe vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i institucije Republike Srpske i sve njene institucije.

"Planiranim referendumom, organi vlasti Republike Srpske otvoreno krše ovu odredbu, tražeći od građana Republike Srpske da odlučuju o pitanju o kojem je Ustavni sud BiH već doneo odluku", naglasio je Bajrović.

Pozvao je Tužilaštvo da se uključi u ovaj slučaj te da uhapsi sve one koji narušavaju ustavni poredak u BiH.

"Vreme je da prestanemo sa pričom i kukanjem kako se ništa ne može uraditi. Tužilaštvo je obavezno da naredi SIPA-i da uhapsi prijavljene osobe jer narušavaju ustavni poredak ove zemlje", kazao je Bajrović.

Nakon odluke Ustavnog suda RS-a da raspisivanje referenduma o Danu RS-a ne ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka, ta odluka Narodne skupštine manjeg bh. entiteta objavljena je i u Službenim novinama, tako da je održavanje referenduma postalo gotovo izvesno.

S druge strane probosanske stranke najavljuju pokretanje procedure za izdvajanje Srebrenice iz RS-a, kao protutežu onome što radi vlast u RS-u na čelu sa SNSD-om, a pojedina udruženja i korak dalje tako što najavljuju inicijativu za održavanje referenduma o ukidanju Republike Srpske.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva