:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 12, 2018   10:22

0

192

Babiš ostaje na čelu češke Vlade


Manjinska vlada Babišove stranke ANO i Socijaldemokratske stranke dobila je podršku Komunističke partije, što je prvi put od pada komunističkog sistema u ÄŒehoslovačkoj 1989. godine da komunisti dobiju politički glas, navodi Rojters.



Većina partija odbila je da sarađuje sa milijarderom Babišom, zbog optužbi za zloupotrebu od dva miliona evra subvencija Evropske unije pre 10 godina, koje je Babiš odbacio kao neosnovane, javio je Rojters.



ANO partija odnela je pobedu na izborima u oktobru prošle godine, ali je njegovoj prvoj manjinskoj vladi izglasano nepoverenje u januaru.



Vlada je rano jutros, posle 16 sati debate, uspela da osvoji 105 glasova od 196 prisutnih poslanika, čime je obezbedila mandat.



Obraćajući se uoči debate, Babiš je rekao da će se njegova vlada fokusirati na investicije i održavanje javnih finansija, koji su bili u suficitu poslednjih godina usled perioda snažnog rasta.



Takođe, češki premijer je rekao da će se založiti za jači glas u EU i da će da radi na jačanju bezbednosti i stavljanju imigranata pod kontrolu.



Na stotine demonstranata satima je protestovalo ispred parlamenta dok je trajala debata uoči glasanja o poverenju.



Oni su uzvikivali slogane protiv Babiša i njegove manjinske vlade. U jednom trenutku je Babiš izašao pred demonstrante, ali se brzo vratio jer su na njega bacili flašu vode.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva