:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

April 18, 2018   12:05

0

178

Azimov: Putin zaslužan za dogovor Sberbank i Agrokora


Azimov je, u intervju za hrvatski nedeljnik Globus, rekao da bi Moskva želela podjednako dobre odnose i sa premijerom Andrejem Plenkovićem, te da ukoliko on želi da poseti Rusiju, angažovaće se da mu to i organizuje.



"Naš predsednik Putin rekao je na sastanku s vašom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović u Sočiju da će on doprineti tome da se u slučaju 'Agrokora' i 'Sberbanka' što pre nađe rešenje koje bi bilo u interesu obeju strana. Taj politički aspekt pregovora između dvoje predsednika pomogao je, naravno, da se na kraju dođe do uzajamno korisnog rešenja", rekao je Azimov, kojeg Globus predstavlja kao čoveka u kojeg Putin ima posebno poverenje.



Azimov je istakao da ne bi želeo da hrvatski zapadni partneri na ugovor "Sberbanka" i VTB banke s "Agrokorom" gledaju kao na neku, kako je rekao, "geopolitičku zaveru".



"Rusija je zainteresovana za stabilnost Hrvatske i dinamični razvoj njene privrede. Zbog toga smatramo da je učestvovanje dveju naših banaka u čitavoj ovoj priči oko 'Agrokora' kao stabilizirajući element. Najvažnije je da u odnosima između 'Sberbanka' i 'Agrokora' nema nikakve političke dimenzije, to je čista saradnja dveju komercijalnih, privrednih tela", rekao je ruski diplomata.



Azimov ističe da je poseta hrvatske predsednice Rusiji uveliko doprinela poboljšanju bilateralnih odnosa, te da je, kako je rekao, Putin bio veoma zadovoljan razgovorom s Grabar Kitarovićevom.



"Posebno je (Putin) bio impresioniran kako dobro predsednica štiti nacionalne interese svoje zemlje. Zahvalni smo predsednici što je bila među prvim evropskim državnicima koji su čestitali Vladimiru Putinu pobedu na izborima. Mi bismo hteli tako dobar odnos da imamo i sa vašim premijerom. Ako gospodin Andrej Plenković izrazi želju da poseti Moskvu, uzeću na sebe sve da organizujem tu posetu", poručio je Azimov.



Inače, Azimov je juče, u neformalnom razgovoru sa novinarima na zagrebačkom Cvjetnom trgu, rekao da razmišlja da organizuje susret predsednika Putina i Grabar Kitarovićeve, možda u nekom od gradova gde će hrvatska reprezentacija igrati u okviru Svetskog prvenstva u fudbalu, čiji je domaćin ove godine Rusija.



Upitan kako Rusija gleda na odluku Hrvatske da protera jednog njihovog diplomatu s obzirom na to da nije uzvratila protivmerom i nije proterala nijednog aktivnog diplomatu iz Ambasade Hrvatske u Moskvi, Azimov kaže:



"To što se Hrvatska solidarisala s Londonom u izvesnoj je meri imalo negativan uticaj na naše odnose. To je bila neprijateljska odluka prema Rusiji. Ali ja sam kao ambasador, naravno, protiv toga da se oslabi hrvatska ambasada u Moskvi. Zainteresovan sam da hrvatska ambasada ima što više saradnika, da bude jaka i efikasna i zato iz hrvatske ambasade nismo proterali nijednog diplomatu", napominje Azimov. 



S obzirom na to da je Grabar Kitarovićeva pozvala Putina da dođe u uzvratnu posetu Zagrebu, Azimov je u intervjuu za Globus govorio i o uslovima koje treba ispuniti da bi predsednik Rusije došao.



Azimov je rekao i da visoko ceni rad predsednika Sabora Gordana Jandrokovića.



"Aktivno sve pratim i nakon 45 godina rada u Ministarstvu spoljnih poslova imam više smerova rada. Jedan sam od stručnjaka za Indiju, gde sam radio više godina, a stručnjak sam i za odnose Rusije i EU. Doktor sam političkih nauka na području političkih procesa u različitim zemljama. Sve vam to govorim kako bih naglasio da, prateći rad vašeg Sabora, visoko cenim rad gospodina Jandrokovića, koji iskusno diriguje tim orkestrom. Njegov stil je važan stabilizator rada Hrvatskoga sabora", naveo je Azimov.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva